Nova | oppia | kisailuja | misseilyä | albumi | linkkejä

PK

Mänttä 24.5.2009 AVO 2, JK 2 251 p Timo Nopanen
Mänttä 21.9.2008 ALO 2, JK 1 268 p Timo Nopanen
Lahti 13.9.2008 ALO - 225 p Ossi Harjula
Jämsä 28.4.2007 PAKK, BH Hyväksytty Reija Puolakka


Toko

Keuruu 27.9.2009 VOI 3 221 p Mauri Pehkonen
Pieksämäki 11.6.2009 VOI - 178 p Mauri Pehkonen
Jyväskylä 10.5.2009 VOI 2 234,5 p Mauri Pehkonen
Keuruu 3.5.2009 VOI 3 204 p Mauri Pehkonen
Pieksämäki 8.12.2007 AVO 1, TK2 190 p, KP Salme Mujunen
Pieksämäki 17.11.2007 AVO 1 165.5 p Marko Puranen
Pieksämäki 6.10.2007 AVO 1 178 p Erkki Shemeikka
Korpilahti 9.9.2007 AVO - 84 p Tuire Marjamäki-Askolin
Keuruu 19.8.2007 ALO 1, TK1 181 p, KP Mauri Pehkonen
Mänttä 6.7.2007 ALO 1 166 p Aino Juhantalo-Kakkola
Pieksämäki 14.6.2007 ALO 2 152.5 p Marko Puranen
Mänttä 5.6.2007 ALO 3 122 p Salme Mujunen
Turku 26.5.2007 ALO 1 177.5 p Tuija Sere
Jyväskylä 22.5.2007 ALO (mölli) 132 p Sami Nikkari & Heli Herranen
Laukaa 24.4.2007 ALO (mölli) 173 p Miia Kiviaho
Muurame 22.4.2007 ALO (mölli) 183 p Heli Herranen

Tulevia koitoksia, tai ainakin suunnitelmissa:

Keuruu, 27.9.2009, voi 3, 221 p,
Etukäteen pelkäsin että kisasta voisi tulla suurempikin katastrofi. Novassa ei vain tuntunut olevan tarvittavaa potkua! Niinpä otettiin koira autolämpöisenä kehään - ja Nova tuotti iloisen yllätyksen! Paikkamakuun alkuun saimme hieman ylimääräistä maustetta kun kisakumppaneita laitettiin jäähylle, mutta kun paikkamakuusta jatkettiin possunkorvan voimin yksilösuorituksiin, oli Novalla vielä menemisen into tallella. Seuraamiseen tuli muutama "jäänti" juuri ennen kulmia ja täyskäännöksiä. Luoksetulossa ei pysähtynyt seisomaan, joten pysäytin vasta maahan. Ruudun olisi ensin jäänyt takarajalle - oli otettava toisella käskyllä hieman keskemmälle (muuten upea!). Tunnarissa näytti tekevän todella hyvää työtä, mutta poimi viimeisenä haistamansa kapulan (väärä) ja toi sen. Kaukkareissa unohtui taas takapalkan merkki ja liikkui juuri oman mittansa. Taas jäi siis päivä muutaman jossittelun varaan...
Pisteet: 10 / 8 / 10 / 6 / 8 / 8.5 / 9 / 0 / 5 / 8

Pieksämäki, 11.6.2009, voi -, 178 p,
Muistaakseni tämä päivä ei mennyt ihan niin pahasti kuin pisteet antavat ymmärtää. Liikkeestä istumisessa jäi seisomaan (?!?) ja tunnari sekä kaukot menivät taas nollille. VOI on ankara luokka - kaikki liikkeet täytyy onnistua. Muutoin ei ole sijoituksille asiaa.
Pisteet: 10 / 8.5 / 0 / 7 / 9 / 8 / 8 / 0 / 0 / 8

Mänttä, 24.5.2009, 85 + 166p, JK2 2. palkintosija, 1/2
Päivä alkoi tottiksella, joka ei ennakko-odotuksista huolimatta mennyt aivan putkeen. Seuraamisessa näkyi edelliset toko-kisat, ja oli väljää ja hidasteluakin. Laukauksia ihmetteli kovasti. Ihmisryhmä oli taas aivan kamala, olisi paennut mielellään kisa-katoksen alle. Liikkeestä istumiset, maahanmenot, luoksetulot ja seisomaan jäänti olivatkin taas upeita. Nouto jees, hyppynoudossa jätti paluuhypyn tekemättä jostain syystä. A:n heitto meni vinoksi, joten varasti ohi hakemaan. Ohjasin esteelle paluuseen. Eteenmeno oli täydellinen, sillä Nova on täysin vakuuttunut että takareunalla on jotain hyvää piilossa ;)
Maastopohja oli kokonaisuudessaan kuivaa jäkälää, jota ei olla harjoiteltu. Ja se näkyi. Oli hirveän epävarma janalla, liikkui melkolailla sivusuunnassa. En osaa sanoa missä vaiheessa ylitimme jäljen, mutta taas jouduimme kääntymään takatolpalta takaisin. Onneksi jälki lopulta löytyi, pääsimme matkaan ja eka keppi oli lähellä. Vielä toisellekin matka meni ihan ok. Sitten tuli pitkä pätkä ilman, ja kulman selvittäminen oli huomattavan hankalaa. Näki, että kuiva alusta alkoi käydä voimille. Kaiken huipuksi Nova köllähti maahan keskelle jälkeä - keppiä siitä ei kuitenkaan löytynyt. Rapsuteltiin hetki ja hengähdettiin. Jatkettiin, ja keppi olikin kohta edessä. Tämän jälkeen alkoi maastossa näkyä painaumia siellä täällä - kuulin myöhemmin että hirven jäljet menivät siinä vieressä. Ilmeisesti myös yli, sillä itse olisin tehnyt parikin kulmaa painaumien mukaan... Koira vei eteenpäin seuraaville kepeille. Vielä kerran vaadittiin pientä rapsuttelua ja rohkaisua ennen kuin löydettiin viimeinen keppi. Yksi jäi matkalle, vaikea sanoa mihin. Ajoon ja janaan meni täsmälleen 30 minuuttia. Aika käy vähiin seuraavaan luokkaan... ja täytyy muistaa ottaa mukaan vettä välijuomiseksi, ainakin aurinkopäiville! Novalla oli tosi hikinen urakka, emännästä puhumattakaan...
Nopea koiran juotto, luovutukseen, sekä kisakentälle jossa otettiin ruutu melkein saman tien. Jostain Nova vielä kaivoi tähän puhtia. Onneakin oli mukana, sillä ekasta lähetyspaikasta 20 metriä oli ensimmäinen esine, jonka Nova otti varmasti alle 15 sek ;) Kehuin, siirryttiin 10 metriä melkein keskilinjalle ja lähetin. Nova upposi ihan takarajalle saakka, pyöri hetken ja tuli esineen kanssa takaisin. Alle minuutti ja molemmat esineet oli löytynyt ja luovutettu! Kyllä sitä ihasteltiin...
Autolle ruualle, juomalle ja likipitäen kaikille herkuille joita käsiin eksyi. Janan pisteitä piti odottaa loppuun saakka jotta JK2 varmistui. Tulihan se sieltä :)

Jyväskylä, 10.5.2009, voi 2, 234,5 p, 1/3
Nopea paluu kisakentille pienillä täsmätreeneillä höystettynä. Kisaa ennen ei malttanut pysyä maassa kun vierestä juoksi koira ohi. Kun tilanteen sai korjattua, se varmaankin lujitti varsinaista paikkamakuun suoritusta sillä siinä ei ollut ongelmaa. Seuraaminen taluttimetta olikin pidemmän kaavion mukaan kaikilla mahdollisilla askeleilla. Askeleet vasemmalle menivät hieman huonommin, mutta kokonaisuus hyvä. Vinoudesta sakotti. Istumiseen seuraamisen yhteydessä tuli jokin ongelma alkuun, sillä jäi seisomaan. Jouduin ottamaan uudelleen mukaan. Mutta liike ok. Luoksetulon pysäytys oli jälleen hieman hidas. Mutta ruutu: Nova päätti lähteä katselemaan kehään kuulumatonta kalkkiviivaa. Ruudusta leikkasi vain pienen kulman verran, ja maahan-käskyllä koko takapuoli jäi ruudun ulkopuolelle. Lisäksi sivulle tulon uskoi vasta toisella käskyllä. Tämä siis nollaksi.
Nouto meni hyvin vaikka heitto olikin melko vino. Metalliesineellä taas leikki (siirtelee suussaan). Tunnarissa otti oikean, mutta pureskeli sitä matkalla. Kaukoihin emäntä sentään muisti näyttää takamerkin joten näissä eteneminen jäi nyt puoleen koiranmittaan. Liikkuri seisoi takana joten hieman häiritsi, muttei paljon. Kaikkiaan Nova oli hieman laiska, ja kyseli joka välissä joko mentäisiin autolle. Mutta kokonaisuus valoi taas uskoa isompaan onnistumiseen.
Pisteet: 10 / 9 / 8,5 / 8 / 0 / 9 / 7 / 7 / 8 / 9

Keuruu, 3.5.2009, voi 3, 204 p, 3/3
Ensimmäinen VOI-kisa korkattiin nättinä aurinkopäivänä. Kisa lähti hyvin paikkamakuulla, jonka Nova veti tuttuun tapaan pää tassujen välissä. Loppuperusasennon ennakoi liikkurin käskystä, siitä pistevähennys. Seuraaminen meni tosi hyvin! Kaavio oli yllättävän lyhyt, mikä oli meille vain plussaa, ja pistevähennys meni ajoittaisesta kontaktin hukkumisesta (kai). Mutta itse olin Novaan tosi tyytyväinen. Istuminen seuraamisesta olikin tosi nopea ja nätti, ansaittu kymppi.
Luoksetulon seisahdus valui melko pitkäksi. Lisäksi tuli eteen (myös kaikissa luovutuksissa) oikean jalan kohdalle. Outoa. Ruutuun lähetettäessä kiersi ruudun ja jäi takareunalle seisomaan. Uudella ruutu-käskyllä meni keskelle, ja maahan-käskyllä suoraan odottelemaan. Loppuosa menikin hienosti, vaikka tätähän me ei olla varsinaisesti harjoiteltu (loppuseuraaminen oli mun makuun liian väljä). Noutoon saatiin pyyhkeitä kapulan kalvamisesta, ja metallinoudossa puhuttiin jo leikittelystä. Novalla oli hauskaa ;) Tunnari meni pieleen tod näk siinä, että hajustin kapulaa tosi paljon. Oli tuulinen keli, ja Nova etsi kapulaa takarivistä johon tuuli hajua painoi (oli edessä). Hamusi useampaakin, ja lopulta otti väärän. Kaukot pilasin myös unohtamalla antaa "takaporkkanan". Nova tepsutti kaikissa vaihdoissa hieman eteen, loppujen lopuksi liikkui puolitoista omaa mittaansa. Aivan liikaa.
Pisteet: 9 9 / 10 / 7 / 8 / 9 / 7,5 / 0 / 0 / 9

Mänttä, 21.9.2008, 95 p + 173 p, JK1 2. palkintosija, 2/6
Tänään lähdettiin tekemään hyvää suoritusta ja kaikki kisapäivässä suosi meidän menestystä. Kaikki paitsi ehkä Mäntän kisakenttä, joka oli järkyttävän pieni. Me päästiin aloittamaan suoritukset kolmantena, ja oltiin ensin suorittamassa. Seuraaminen oli sellaista keskinkertaista Norppaa, ja henkilöryhmässä olisi halunnut käydä katoksessa ja nuuskutella ryhmäläisiä; täällä annoinkin lisäkäskyn. Oli hyvä. Liikkeestä istuimisen näin koiran varjosta että teki oikein (erinomainen), liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo oli niin hyvät että täytyy olla itsekin tyytyväinen (erinomainen). Nouto - no kyllähän se sen teki, vähän leikki kapulaa ottaessa ja kerran korjasi asentoa. Erinomainen. Hyppynoudon mokasin itse: annoin tuo-käskyn ja koira nohevasti kiersi menonoudon. Annoin sitten hyppy-käskyn ja taas näytin kädellä suunnan (ja taaskaan tuomari ei nähnyt). Hyppäsi läheltä ja ponnisti esteestä - hyvä. A meni oppikirjan mukaan, erinomainen. Mutta mikä parasta, missään liikkeessä Nova ei ennakoinut sivulle siirtymistä, vaan malttoi odottaa!! Jouduin tosi vahvasti suuntaamaan eteenlähetyksen, ja haahusi (omasta mielestä) alun seuraamisen, mutta lähti kuin tykki suoraan eteenpäin, ja komeasti lakosi maahan. Erinomainen. Niin minustakin. Loppuun paikkamakuu, oli taljana makaamassa kun kävelin luo (erinomainen). Kaikkinensa erittäin hyvä. Kisakentästä vielä, että jouduttiin tekemään pitkän sakaran seuruutus ja luoksetulo alle 10 metrin päähän paikkamakuun koirasta; melkoista häiriötä siis. Ja tuomari oli melkoisen hellämielinen pisteissä, niin meille kuin muillekin.
Seuraavana jälki; ajettiin paikalle ja päästiin lähtemään ilman suurempia odotteluita. Lähdin janalla hiippailemaan liian nopeasti Novan perään (tajusin itsekin kun olin jo liikkunut) mutta ei mitenkään vaikuttanut Novan työskentelyyn. Otti taas ensin takaajäljen, ja tää oli ihan toisinto Lahdesta. Käytiin kääntymässä päässä, ja Nova otti oikean suunnan. Ja sitten taas tehtiin samanlainen laatikko. Alkuosa kuivaa mäntymetsää jäkäläpohjalla, jossa näkyi vielä jäljentekijän askeleetkin :) Sitten varvikkoon, ja loppumatka ihan pitkää heinikkoa. Nova ilmaisi kepeistä 4, ja yhden kulman hutiloi pahasti. Emäntä bongasi taas yhden kepin, Nova oli kävellyt siitä yli. Mutta tyydyttiin tänään tähän saldoon, ei edes ajateltu lähtevämme uudestaan metsään.
Pisteet jäivät siis taas kiinni ruudusta. Nyt oli valoisaa mäntymetsää, mukavaa koirallekin. Vahingossa lähetin liki esineen kohdalta; sen joka oli keskellä ruutua; muut olisivat olleet etukulmissa eli mahdollisesti meille vaikeampia. Mutta kiva kenkä siis löytyi alle puolessa minuutissa. Täydet pisteet ruudusta.
Nämä nyt oli kivoja esineitä - saatiin vinkiksi harjoitella esim puukon tuppea, joka monelle on kuulemma kovamuovinen ällötys.

Lahti, 13.9.2008, 84 p + 141 p
Novan ensimmäinen jälkikisa, jota ei varsinaisesti ollut tulostavoitetta, mutta tarkoitus tehdä mahdollisimman hyvä päivä. Aloitettiin jäljellä (pitkän aamu-odottelun päätteeksi) - tosi mahtava sammalpohjainen harva männikkö. Helppo alusta. Janalla kohelsi sivussa ja otti väärän suunnan - en kääntänyt suoraan ympäri vaan annoin käydä janan päässä, ja sai nostaa jäljen täältä itse. Alun meni hutiloiden, ja 2 ekaa keppiä emäntä sai poimia ihan itse. Vasta hetken päästä alkoi ilmaista itse keppejä. Toisen ilmaistun jälkeen Nova oikein ihmetteli että vieläkö tää jatkuu... jatkuihan se, ja ilmaisi vielä viimeisen. Seuraavana esineruutu vanhassa kuusimetsässä. Jostain syystä Nova kävi lähellä 2 esinettä, haistelikin toisen paikkaa, muttei ottanut. Jäi siis löytymättä. Lopuksi tottis, ja täytyy sanoa että Nova skarppasi hyvin. Olisi nimittäin metsän jälkeen käynyt jo mielellään unille. Teki innostuneen suorituksen - isoimpana mokana hyppäsi päin metristä ja kolautti jalat siihen pahasti. Metsästä jäi harmillisesti puuttumaan 9 pistettä koulutustunnuksesta - lisää treeniä, ja uutta yritystä.

Nova ja ensimmäisen vuoden saalis


Ja vielä lisää pystejä

Pieksämäki, 8.12.2007, avo 1, 190 p, KP, TK2, 2/23 (?)
Voi Norppa minkä teit! Kotona ollaan vain nyhjötetty sohvapöydän alla, mutta kisapaikalla tyttö oikein puhkui tarmoa. Vaikka himmailikin autossa pari tuntia, sillä oltiin luokan viimeisinä vuorossa. Paikkamakuun oli ilmeisesti rauhassa; itsellä ainakin oli rento olo jättäessä ja samassa asennossa oli palatessa kuin lähtiessä. Seuraamisen aloitti todella hyvin (aavistuksen edellä), mutta ensimmäisen käännöksen jälkeen tuli tosi hyvälle paikalle; aivan nappi täyskäännös ja juoksuosuus. Sen jälkeen käännöksessä oikealle meinasi haahuta tutkimaan agi-esteitä ja täyskäännöksen teki pitkäksi, mutta kaikkinensa 9 - paras kai mitä ikinä ollaan saatu seuraamisesta! Tosin en katsellut pisteitä tässä vaiheessa ollenkaan; pidin sormia ristissä ja toivoin parasta. Liikkeestä maahan annoin käskyn tulla suoraan sydämestä ja silmäkulmasta näin kuinka jalat lakosi koiran alta :) Luoksetulossa lähestyi pommivauhdilla mutta pysähtyi kuin seinään; sama hyvä vauhti vielä kakkososuudellakin. Liikkestä seisominenkin meni nappiin. Samoin nouto (laukkasi myös takaisin tullessa). Kaukkareissa vaati keskimmäiseen maahanmenoon kaksoiskäskyn. Onneksi meni toisella. Tuomarikaan ei rokottanut asennon kiertymisestä. Hypyn teki muuten nappiin, mutta viimeinen perusasento jäi vinoksi. Ja kokonaisvaikutus kymppi - oli tuomarin sanoin päivän superberni :)
Pisteet: 10 / 9 / 10 / 10 / 10 / 10 / 8 / 9 / 10

Lisää pystejä

Pieksämäki, 17.11.2007, avo 1, 165.5 p, 2/12
Jälleen sama valmistautuminen kuin viimeksi; alusviikolla ei ihmeempää ohjelmaa. Mentiin Helin ja Typyn kyydillä, joten matkaseurasta ehkä pientä lisäjännitystä, mikä ei onneksi näkynyt suorituksiin asti. Paikkamakuun teki Typyn vierellä - oli pyörinyt paljon, mutta pysyi sittenkin. Varsinaiset liikkeet neljäntenä eli ehti istahtaa hetken autossa. Seuraaminen oli yllättävän hyvää; tuomari rokotti väljyydestä käännöksissä, mikä olikin tiedossa. Liikkeestä maahan menon sijaan päättikin istua! Harmittavaa... tämä kun on ollut se bravuuri-liike. Luoksetulon pysähtyi hyvin, jälkimmäiselle osuudelle tuomari olisi toivonut lisää vauhtia. Istui perusasennon vinoon, siitä vähensi pisteitä. Liikkeestä seisominen meni hyvin, vaikka ehdinkin jo jännätä että jääkö taas istumaan :) Noudossa olisi paluuvauhti saanut olla taas rivakampi. Luovutti vähän vinossa ja/tai perusasento lopussa oli vino, joten siitä taas pisteitä pois. Kauko-ohjauksessa taas viimeinen maahanmeno meni tosi vinoksi. (Joku meistä toistaa itseään). Esteellä kolautti mennen tullen, ja paluuhyppy olisi saanut olla rivakampi. Mutta kaikkinensa meni hienosti, ja kokonaisvaikutus kymppi. Hieno Norppa!
Liikkeenohjaaja oli sitä mieltä, että meidän kapulaa on purtu ihan liian vähän :)
Pisteet: 9 / 8.5 / 0 / 9.5 / 10 / 9 / 9 / 9 / 10

Pieksämäen sankari

Pieksämäki, 6.10.2007, avo 1, 178 p, 1/15
Kisaan valmistautuminen aloitettiin jo edellsiiltana jättämällä sapuskat väliin, kuten myös kisa-aamuna. Edellisellä viikolla ei kummemmin treeniä; systemaattisemmin ainoastaan paikkamakuun kertausta. Kisapaikalle ajettiin vähän myöhässä (vartti ennen merkittyä aloitusaikaa) ja kun alo oli loppunut ennen aikojaan, jouduttiin kävelemään suoraan tervehdysriviin. Ja oltiin ekassa paikkamakuuryhmässä... Oli ollut tarkoituksena tutustua halliin ennakkoon, mutta jäi tekemättä. Hirvitti jättää Novaa riviin (etenkin kun kisakumppanit tuntui kiinnostavan tyttöä paljon). Onneksi piilona oli verho hallin seinässä, eikä kävelty ulos hallista. Varmistin vielä kädellä jättäessä, ja sydän pamppaillen odottamaan piiloon... kaikkinensa pysyi, mutta en tiedä kuinka levoton oli. Tuomari ei kommentoinut muutoin kuin pisteillä. Oltiin yksilönä kakkosina, joten nipin napin ehdittiin syömään puolikas kissanruoka autolla, ja takaisin halliin. Nähtiin edes vähän edellisen suorituksista. Omalla vuorolla jätätti seuraamisessa, jopa pysähtyi ennen jälkimmäistä täyskäännöstä; piti kutsua mukaan. Luulin että menee nollille... Maahan meno oli varmaa norppaa. Luoksetulo oli kaunis ja innokas, ja pysähtyi suullisella paikoilleen kuin sieni (jalat supussa, vauhti nollille saman tien). Ja tuli eteen.. ja sivu-käskystä vielä lähemmäs eteen! Mutta näinhän sitä on treenattu, pyydetty yhä lähemmäs. Seisomista treenattiin ulkona ja siellä kääntyi kun menin taakse; nyt pysyi nätisti. Noudon kantoi taas kapulan päästä (saatava isompi), luovutti vinosta ja teki vielä perusasentoon siirtymisen vinona. Kaukkarit olivat pala juustokakkua, sillä ollaan harjoiteltu yli tuplat pidemmällä matkalla. Tällä etäisyydellä ei edes unelmoi jättävänsä tekemättä. Mutta asento kiertyy kamalasti vinoon liikkeiden vaihdossa. Häntä pysyy kuitenkin paikoillaan, ja sitä kai tuomari seurasi. Hypyn teki hienosti, mutta kolautti tullessa esteeseen ja loppuasento jäi taas vinoksi (suoraan eteen, mutta siirtyminen... näitä pitää treenata erikseen). Kokonaisvaikutelmasta yllätyin; ajattelin jotain kasia tai ysiä. Palkkasin Novaa suoritusten välillä reilusti taputellen ja sanoin, vaikka alussa ohjeistettiin hillittyihin kehuihin. Halusin pitää Novalla tekemisen meiningin yllä, ja se onnistui :) Hypyn jälkeen Nova meinasi painella suoraan autolle; lopulta siellä olikin kissanruokaa ja palkkasin vielä hyppyyttämällä metristä ja A:ta. Ensimmäiseen metriseen kolautti jalat, toisella kerralla ponnisti tarpeeksi. Hyppiminen on ihanaa! :)
Pisteet: 10 / 7.5 / 10 / 7 / 10 / 8.5 / 10 / 7.5 / 10

Korpilahti, 9.9.2007, avo -, 84 p, 9/9
Ponneton kuvaa parhaiten päivän suorituksia. Paikkamakuuseen mentiin siksi aika levollisin mielin, että tiesin jo valmiiksi Novan olevan aika puhki; eikä Novalla ollutkaan mikään hätä rivissä loikoillessa. Kolmen minuutin makuuta ei oltu ikinä tehty, mutta homma hoitui täydellisesti. Yksilösuorituksiin ei vain saatu innostettua yhtään virtaa. Seuraamisen jaksoi muutaman askeleen matkan, sitten alkoi jätättää, ja loitota... niin turhauttavaa. Maahanmeno oli muuten hyvä, paitsin alun seuraamisessa. Luoksetuloon tarvitsi toisen käskyn liikkeelle lähtöön! Eikä sitten pysähtynyt käsimerkistä, vähän vain hiljensi... mutta tuli eteen :) Seisomaan jäännissä päätti jäädä istuskelemaan kesken seuraamisen; ja teki istumisen myös liikeen asemasta. Noudon teki ok; jäi vain kauas ja kantoi kapulaa päästä. Kauko-ohjaukset menivät nollille. Annoin tarpeettoman kovan maahan-käskyn, ja kun hämäännyin ei noussut ensimmäisestä istumaan. Loput liikkeet teki kyllä ensimmäisestä ja hyvin. Mutta nollille kun pidin liian pitkän tauon ennen kaksoiskäskyä... Hypyn teki ok, ja istuikin heti käskystä... mutta paluuhyppyyn lähti sooloilemaan; koitti ulos kehästä jolloin kielsin; yritti palata sivusta jolloin kielsin taas; sitten lopulta hyppäsi ja pakittelin ja kutsuin vielä luo. Huokaus... seuraaviin kisoihin ei kyllä lähdetä aktiiviviikon jälkeen vaan vietellään pohjille ihan kotielämää.
Pisteet 10 / 6 / 9 / 0 / 0 / 8 / 0 / 0 / 8

Nova ja TK1

Keuruu, 19.8.2007, alo 1, 181 p, 3/9
Aurinkoinen aamu mutta ei vielä lainkaan liian tukala keli. Mentiin paikkamakuuseen autossa rentoutuneena. Ekan ryhmän ajan Nova näytti osaavansa harjoitella paikkamakuuta ilman käskyäkin. Luoksepäästävyydessäkin näytti että eikös tässä paikkamakuu ole seuraava temppu... itse makuussa nosti ja laski päätä, kellahteli kyljelle ja oli pienimmästäkin vinkistä lähdössä liikkeelle. Onneksi kukaan muu ei lähtenyt, joten pysyi loppuun saakka. Palkkaus autolla toimii hyvin; Nova osaa jo odottaa sitä, eikä ihmettele palkan puuttumista kehässä. Levättiin autossa ennen yksiläsuoritusta. Oli innolla seuraamassa hihnan kanssa; täyskäännökset kamalan pitkiä. Ilman hihnaa haahuili kulmissakin enemmän, annoin ylimääräisen käskynkin. Maahanmenoon annoin taas tarpeettoman kovan käskyn jottei ainakaan jää istumaan. Luoksetulon teki vauhdilla taakse juosten ja vinoon sivulle. Seisomaan jäänti oli jämpti. Hyppy vähän niukka vaikka lähetin normaalia kauempaa. Kaikkinensa siis teki tasaisen varmaa "norppaa", oli iloinen ja olisi käynyt pussailemassa kehäsihteerikköä...
Pisteet 10 / 10 / 8.5 / 7 / 10 / 9 / 10 / 10 / 9

Mänttä, 6.7.2007, alo 1, 166 p, 4/10
Mukava pilvinen & tuulinen sää ja pieni sateen uhka ilmassa. Juuri sopiva pienelle bernille. Ennen paikkamakuuta en tehnyt kuivaharjoittelua lainkaan. Oltiin ekassa ryhmässä, muutoin olisin voinutkin kokeilla... Reilun puolen minuutin jälkeen Nova nousi istumaan. Ihme ettei lähtenyt hiippailemaan vaikka viereinen kaveri sai ilopuuskan ja lähti tuhatta ja sataa emäntänsä luo. Nova oli epävarma, noin minuutin jälkeen annoin käsimerkin josta meni heti maahan ja pysyi loppuun saakka. Kaukana ei ollut nolla tästä osiosta. Oltiin hieman liian aikaisin venailemassa omien osuuksien alkamista ja Novan paras terä purkautui. Seuraamiset olivat innottomia ja mikä pahinta, nyt jo itse lähden peesailemaan koiraa... vähän pitää saada lisää varmuutta. Luoksetulossa pysyi (en viime kisan jälkeen olekaan pyytänyt tulemaan; aina on vain istunut itsekseen) mutta se kauan kaivattu käsky oli lopulta jotain liian ihanaa. Tuli sellaisella vauhdilla että pyyhälsi perästä oli; koitti antaa pusunkin matkalla mennessään... ja istui suoraan sivulle... mutta tuomari tykkäsi vauhdista ja vähensi vain pikkaisen pisteitä (vino perusasento?). Seuraamisen ongelmat veivät pisteitä taas muista liikkeistä; hypyssä raapaisi takajalka estettä. Seisomaan jäännissä jätätti vähän ennen käskyä eli en voinut antaa käsimerkkiä vaikka olin suunnitellut; jäi kuitenkin niille jalansijoilleen heti käskyn tultua. Itse en nähnyt lainkaan reaktiota, oli sen verran kaukana takana. Nipin napin riitti pisteet ykköseen.
Pisteet 10 / 6 / 7.5 / 8 / 10 / 9 / 9 / 8.5 / 9

Pieksämäki, 14.6.2007, alo 2, 152.5 p, 13/16
Hieno päivä ja tosi kovatasoinen kilpailu. Paljon oli 1-tuloksen saaneita koiria, mutta meidän vuoro ei ollut tänään. Päivä lähti kyllä hyvin käyntiin; oltiin viimeisessä erässä paikkamakuuta ja Nova hoiti homman kotiin silmää räpäyttämättä - makasi taljana pää jalkojen välissä. Omaa vuoroa odotettiin pitkään mutta virtaa oli; seuraamiset menivät paljon paremmin kuin pisteet antavat ymmärtää. Täyskäännökset menivät pitkiksi ja loppupään meinasi haahuilla, mutta muuten parasta kontaktia pitkään aikaan. Muissa liikkeissä pisteitä meni lähinnä seuraamisen vuoksi; hieman levotonta vaikka tulikin mielestäni hyvin. Mutta luoksetulo... Nova teki saman kuin Mäntässä: nousi seisomaan ja hiippaili perään. Olisi edes hiippaillut vähän vähemmän... nolla pistettä, ja sinne meni ykköstulos. Päivä palautti kuitenkin uskon siihen, että potentiaalia kyllä löytyy!
Pisteet 10 / 9.5 / 8.5 / 7.5 / 10 / 0 / 9 / 10 / 9

Mänttä, 5.6.2007, alo 3, 122 p, 9/11
Aurinkoa pilvettömältä taivaalta ja vielä hiekkakentällä! Lämmintä riitti... Tehtiin aluksi omatoimisia paikkamakuita ja jo silloin Nova ilmoitti, ettei hiekalla ole kiva maata. Pysyi kehässä ehkä puoli minuuttia, sitten lähti hiippailemaan luokse. Yksittäisliikkeissä seuraamiset menivät tällä kertaa edistämisiksi. Missä se kontakti ja paikka on? Täysin hukassa.
Seisomaan jäänti meni myös pilalle edistämisen vuoksi. Oli edellä käskyn tullessa. Ihmetteli, ettei siihen voi jäädä kun olin takana ja kävelin ohi... käveli perään. Luoksetulon istumaan jätöstä nousi seisomaan - tätäkään ei ole ikinä ennen tehnyt! Pieni epätoivo hiipii niskaan loppuja kesän kisoja ajatellen. Kontaktia ei ehditä hioa kuntoon, ja tällaisella kelillä ei treenaamisesta (eikä kisaamisesta) tule mitään.
Pisteet 10 / 0 / 6.5 / 7 / 9 / 8 / 0 / 10 / 9

Sennen alokasmestari 07

Turku, 26.5.2007, alo 1, 177.5 p, 1/11
Hitsi mikä päivä ja vielä rotumestaruuskisoissa! Päivään ei kohdistunut hirmuisesti odotuksia sillä paikkamakuu on ollut kovin epävarma vieraissa paikoissa. Niinpä kisapaikalla tehtiinkin oma-aloitteisia harjoitteita tiheällä palkkauksella juuri ennen kisan alkua. Porukka jaettiin vielä kahteen osaan ja onneksi oltiin jälkimmäisessä. Saatiin siis hetki lisää harjoitteluaikaa. Ja - Nova pysyi! Emännän sydän hakkasi tuhatta ja sataa koko kaksiminuuttisen (tuntui vartilta). Pää pyöri kuin pienellä hyrrällä, mutta pysyi maassa. Kympin suoritus ja voi Novan ilmettä kun tajusi ettei saakkaan herkkua... Koko piinaavan ajan kun tuomari jakoi pisteitä, Nova kysyi katseellaan miten tästä suorituksesta voi olla palkkaamatta. Hyvä kysymys.
Omat suoritukset alkoivat maailman huonoimmalla seuraamisella. Nova haahuili jolloin emäntä kiristi vauhtia. Nova tuli pitkästi perässä, kontaktia ei ollut. Muut liikkeet menivät paremmin. Seisomaan jäännissä edisti joten siitä väheni pisteitä. Luokse tullessa perusasento eteen oli vino. Muuten aika täydellistä... :)
Teki mielellään ja sehän oli pääasia. Vähän ihmetteli palkan puuttumista mutta possunkorva teltan takana taas pelasti Novan päivän. Omien osuuksien jälkeen vielä otettiin uusia lyhyitä paikkamakuita jotta sai taas palkkaa siitä "vaikeasta" hommasta.
Palkintoina komea metallinoutopokaali, ruusuke ja iso säkki ruokaa. Näillehän tarvitsee kohta oman huoneen ;)
Pisteet 10 / 10 / 7.5 / 7 / 10 / 9.5 / 8 / 10 / 10

Jyväskylä, 22.5.2007, möllitoko alo, 132 p, loppupäässä/17
Toiveet olivat päivän suhteen korkealla: täydellinen keli ja treenattukin oltiin jonkun verran. Odottaessa oli vielä hyvä fiilis, ja paikkamakuu lähti ihan hyvin... paitsi sitten tuli pieni härdelli ja otettiin uusinta. Kun Nova päätti nousta istumaan eikä mennyt kaukokäskyllä maahan, ja vielä viereinen koira lähti, katsoin parhaaksi palata luokse. Nollille siis tämä osuus...
Omia yksilösuorituksia odotettiin pitkään ja Novan paras terä oli jo purkautunut. Seuraamiset menivät ihan haahuiluksi. Kovasti sai muistuttaa siitä mitä oltiin tekemässä. Tekemisen iloa ei juuri tuntunut olevan, paitsi ihan satunnaisina pätkinä. Luokse tuli kentän poikki kolmella loikalla :) Liikkestä maahan meni hienosti; päätti kokeilla samaa liikkeestä seisomisen asemastakin. Uusintana teki istumisen... Hyppyyn valmistauduttaessa otti perusasentoa liian taakse ja osittain vinoon; kauan saatiin tätäkin valmistella. Itse hypyn teki muuten hyvin, mutta jalat kolahtivat esteeseen. Ja emäntä antoi kaksoiskäskyn seisahdukseen...
Pisteet 10 / 0 / 8.5 / 7 / 10 / 10 / 0 / 8.5 / 10

Hyvää kontaktia seuraamisessa
Kuvaajana Heli Herranen

Jämsä, 28.4.2007, PAKK hyväksytty
Koe, jonka kaiken todennäköisyyden mukaan olisi pitänyt päätyä hylätyn puolelle, hyväksyttiin sittenkin. Kisa alkoi sinänsä mukavasti, että Nova oli ihanasti kuulolla jo alkutarkastuksessa. Vuoromme oli keskivaiheilla, joten Nova kävi vähän keräämässä virtaa autossa... ja meidän vuoro alkoi tietysti paikkamakuulla. Jätin koiran ja kuulemma noin 5 sekunttia jätön jälkeen oli noussut istumaan, mennyt takaisin maahan ja tätä toistanut hetken aikaa; oli ottanut askeleen pari eteenpäin ja jatkanut taas istumaan-maahan vaihtelua ja pälyillyt ympärilleen. Parin minuutin kuluttua toinen paristamme olisi ollut valmis aloittamaan liikkeestä istumaanjättöä ja luoksetuloa; tuomari pyysi ottamaan koiran kiinni. Oli siinä vaiheessa hiipinyt n. 10 metriä selän taakse. Nova oli hirmuisen onnellinen päästessään hihnaan. Vieras paikka ihan selvästi jännitti.
Nollille menneen paikkamakuun jälkeen olin jo melko varma siitä, että kisa on meidän osalta ohi. Hihnassa seuraaminen meinasikin mennä päiväkävelyksi. Novaa olisi hirmuisesti enemmän kiinnostanut haistella maata, mutta pienillä muistutuksilla piti kontaktia. Unohdin kuviossa siirtyä juoksusta hitaaseen kävelyyn... se verotti myös pisteitä. Sakaran Nova teki hienosti ja oli paremmin kuulolla kun "yllätyksiä" tuli nopeammassa tahdissa. Ihmisryhmässä ei ollut ongelmia; mitä nyt kiertelin ryhmää useamman kahdeksikon verran...
Kytkemättömänä seuraaminen alkoi ihmisryhmästä. Nyt mies, jonka viereen seisahduttiin ensimmäisellä kerralla oli Novan mielestä tuttu, joten häntä tökkäsi kuonolla ohimennessään. Muutoin piti hyvän kontaktin ja seurasi innolla. Pitkälle suoralle lähdin ilman tuomarin lupaa ja kun antoi luvan meidän jo kuljettua parikymmentä askelta, "nollasin" laskurin ja Novalle tuli ihan mahdottoman pitkä seuraamispätkä. Tämän kuitenkin suoritti melkein paremmin kuin kytkettynä; vähemmän sain korjata. Tuomaria lähestyttäessä hitaan kävelyn jälkeen annoin uuden sivu-käskyn, kun meinasi lähteä omille teille. Palasi hienosti. Sakara meni taas kohtuullisesti.
Liikkestä istuminen meni täysien pisteiden mukaan. Maahan menon aavisti seisomaan jäämiseksi, joten korjasin ja tehtiin sen jälkeen nappisuoritus maahanmenolle ja luoksetulokutsulle. Tämä oli Novalle melkoinen ylläri, sillä maasta en ole luokse kutsunut herra ties milloin viimeksi... tuli tosi mielellään ja vauhdilla. Melkein törmäsi. Tuomarin sanoin otti vielä häntää pyörittäen itselleen lisää vauhtia...
Kaikkinensa tottisosuus oli siis hyväksytty, mutta tuskin kovin paljoa yli 70% ei pisteitä saatu. Tuomari muistuttikin arvioineensa enemmän koiran hallittavuutta kuin varsinaisia tottis-liikkeitä; sanoi kuitenkin että ihan kisakunnossa oltaisiin.
Kaupunkiosuus meni myös tähtitieteellisen paljon paremmin kuin meidän yksikään kylälenkki. Nova taisi aavistaa että treeneissähän tässä ollaan, joten tuli sivulla hyvällä kontaktilla koko kaupunkiseuraamisen ajan. Kehuin sanoin, sitähän ei ollut kielletty... Ihmisryhmässä ei ihmeekseni käynyt istumaan, vaan seisoi koko ajan; samoin pysähtyneen auton kohdalla. Juoksijoita, pyöräilijää tai vastaan tulevaa koiraa Nova ei ehtinyt edes noteeraamaan. Puuhun kiinni jättäminen oli myös pieni yllätyksen aihe; Nova jäi katselemaan perään vaikka normaalisti rellottaa rennosti lonkallaan tai maaten. Sen verran Novakin siis suoritusta jännitti :)
Käyttäytymiskokeen tuomarina toimi Reija Puolakka.

Seiso, jonka jälkeen palattu rinnalle.
Kuvaajana Heli Herranen

Laukaa, 24.4.2007, möllitoko alo, 173 p, 3/11
Toinen hieno päivä. Samaan aikaan alkoi vieressä agility-kisa, joten ympärillä oli tosi paljon häiriötä. Paikkamakuussa nousi alle puolen minuutin jälkeen ja olisi hiippaillut luokse; pysähtyi merkistä ja jäi paikoilleen. Muutoin meni emännän mielestä ihan nappiin. Tuomarin mielestä emäntä olisi voinut kertoa koiralle ajoissa, mitä tehdään. Ettei esimerkiksi lähdetä liikkeelle ja vasta sitten sanota 'istu'... Heli taisi sanoa samaa sunnnuntaina :) Seuraamiseen tarvitaan tiiviyttä.
Novan hienot pysähdykset liikkestä maahanmenosta kuulemma loksautti leukoja yleisössä. Seisomaan jääminen sai aplodeja.
Kaikkinensa oli tosi paljon hyviä koiria kisaamassa. 3-paikalta napattiin kuitenkin kunniapalkinto hyvästä ja eleettömästä yhteistyöstä.
Pisteet 10 / 5 / 9.5 / 9 / 9.5 / 8.5 / 10 / 9.5 / 9.5

Muurame, 22.4.2007, möllitoko alo, 183 p, 2/9
Hieno päivä, Nova oli innolla tekemässä hommia kalkkunapyörykkäpalkalla. Kytkettynä seuraaminen meni vähän niin ja näin (Nova vähän jarrutteli, että kohta se kuitenkin pyytää seisomaan), mutta sen jälkeen kun mopo saatiin käyntiin, toimi hienosti. Heli oli tuomarina, ja oli aika hellämielinen :)
Pisteet 10 / 9 / 8 / 9 / 9.5 / 9 / 10 / 9 / 10

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 23.06.2010 20:12