Shoppailut ja hintataso

Ensimmäinen reissuni alkoi pienellä jännityksellä, kun Varsovassa huomasin laukkujen jääneen Helsingin lentoasemalle. Wroclawin lentokentältä oli ollut tarkoitus ottaa paikallisbussi ja ajella sillä hotellille (samalla tulisi pieni sight seeing) - nyt suhasin perille taksilla ja aloin saman tien kysellä vaatekauppojen perään. Oli sunnuntai, kello melkein seitsemän, ja päällä t-paita ja farkut. Suomessa olisi ollut melkoinen probleema löytää seuraavaksi päiväksi työvaatteita, mutta täällä ei ollut ongelmaa.

Hotellin nurkilla oli ostoskeskus Arkady, ja liikkeet olivat auki kahdeksaan tai yhdeksään illalla. Sieltä löytyi tuttuja vaateliikeketjuja - ostoskeskuksen liikkeistä noin 85% oli vaatekauppoja. Hauskin havainto oli H&M:n tuotevalikoima - oli kuin olisi kotinurkilla kauppaa astunut. Samat vaatteet, ja ikävä kyllä myös samat hintalaput. Halpojen vaatelöytöjen perässä Puolassa ei kannata ainakaan suuriin ostoskeskuksiin suunnata.

Aivan keskustasta löytyy toinenkin suuri ostoskeskus (jonka nimeä en muista). Hieman kauempaa löytyy vielä ainakin kaksi muutakin; toinen kaupungin länsipuolelta (Magnolia, tänne pääsee mm. ratikoilla 10 ja 22) ja toinen itäpuolelta (jälleen en muista nimeä). Ostoskeskukset on selvästi suunniteltu "ajanviettopaikoiksi". Arkadyssä on vakiona kolmen kerroksen korkuinen haiakvaario, jota ei voi olla huomaamatta siirryttäessä liukuportaita kerroksesta toiseen. Lisäksi pääsiäisen alla oli näytillä pieniä tipuja ja pupun poikasia - vihdykettä siis myös lapsille. Alakerrassa on muistaakseni myös isot leikkipaikat; liukumäkeä ja pallomerta. Keskustan toisessa ostoskeskuksessa oli dinosaurus-näyttely.

Mutta ostoskeskukset eivät ole ainoita ostospaikkoja. Etenkin kenkäkauppoja löytyy vaikka millä mitalla. Keskustorin ympäristössä hintataso tuntuu olevan liki samaa kuin ostoskeskuksissa.

Elektroniikkaa löytyy myös monesta kaupasta. Näiden hinnat ovat usein jopa kalliimpia kuin Suomessa; mitä nyt tuli vertailtua PlayStationeiden, pelien, tietokoneíden ja niiden lisälaitteiden hintoja.

Kaikki ei ole kuitenkaan kallista. Esimerkiksi liikkuminen käy suomalaisittain halvalla. Takseja on monen hintaisia. Vaikka kaikilla on kilometripohjainen laskutusjärjestelmä, tariffit vaihtelevat yhtiöittäin. Itse en ole sen kummemmin yhtiötä valinnut; esimerkiksi matka letoasemalta hotellille on ollut 15 euron luokkaa (15 km?) ja keskustan sisällä on päässyt liikkumaan jopa 10 zlotylla (reilut 3 euroa). Mutta jos haluaa todella kulkea paikallisten tavoin, kannattaa kokeilla ratikkaa! Talvella kuulemma jonkin verran myöhästelevät, mutta itse en havainnut ihmeempiä ongelmia. Joskus ehkä vähän tungosta ;) Yhdensuuntainen matka maksoi elokuussa 2008 2,40 zlotya ja lippuja saa ostettua liki joka asemalla olevista automaateista (tasarahalla!). Lippu leimataan omatoimisesti ratikan sisällä ;) Tarkastusmaksut ovat matkan hintaan suhteutettuna todella kovat - kuulin 50 euron sakkomaksusta.

Liikkumisen lisäksi myös syöminen, ja juominen, on suomalaisittain halpaa. Monessa ravintolassa annokset ovat suurempia kuin keskivertonälkään jaksaa syödä. Lounasaikaan saattaa saada ravintola-annoksen (pihvi) 15 zlotylla! Normaalit ravintola-annokset taitavat olla 20 ja 50 zlotyn välillä. Paikallinen olut on myös halpaa, 4.5 zl - 7 zl merkistä ja kuppilasta riippuen. Siiderin ystävät saattavat tilata esim Redd'siä tai Freeqiä - tämänkin saa 5-7 zlotylla.

Myös herkkusuu pääsee Puolassa kevyellä kukkarolla. Kakkupala ja kahvi ovat kohtuuttoman halpoja vyötärölinjaa ajatellen.

Nähtävää ja koettavaa

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 17.09.2008 19:38