Älä jää hotellille

Parin kokemuskerran perusteella sanoisin, että Wroclaw on turvallinen kaupunki liikkua. Kaupungin sydän on keskustori, joka itsessään on nähtävyys ja kauppakeskus ympäri vuoden, ja ilmeisesti myös melkein ympäri vuorokauden. Torin ympärillä olevat kuppilat tuntuvat palvelevan niin kauan kuin asiakkaita riittää ;)

Suurin osa nähtävyyksistä on keskusta alueella kävelymatkan päässä keskustorilta. Näiden suurin ongelma on, että ne ovat auki lähinnä arkisin ja virka-aikaan. Wroclaw ei taida olla varsinainen turistikaupunki. Monet kirkoista ja museoista ovat kuitenkin vakuuttavan näköisiä myös ulkopuolelta, joten ei ole mitään syytä jäädä istumaan hotellille vaan kannattaa jalkautua keskustan elämään. Panorama on nimensä mukaisesti 360-astetta katsojan ympärillä kiertävä maalaus, joka sekoittuu osin aitoon maisemointiin. Turistikierrokset alkavat ohjatusti puolen tunnin välein. Selostus maalauksen sisällöstä ja paikallishistoriasta tulee puolaksi, mutta paikan päältä saa nauhurin, josta saman kuulee valitsemallaan kielellä.

Keskustaa kiertää Odra-joen sivuhaara "vallihautana", jota myötäilee vanha puistikko. Loppukesästä bongasimme täältä joesta sorsien ja lokkien lisäksi myös kilpikonnan. Paikallisten mukaan tämä ei kuulu alueen normaaliin eliöstöön, vaan lienee vapauteen päästetty, ylisuureksi kasvanut lemmikki. Puistikko on täynnä paikallista romantiikkaa - nuoria pareja kuhertelemassa penkeilllä. Mutta löytyy sieltä myös vanhojen herrojen shakkikerho pelilautoineen, koiranulkoiluttajia, kalastajia ja muita "luonnossa" liikkujia. Miksi ei suunnata touhuun mukaan?

Kokeilimme Odrassa melontaa - kajakkeja saa vuokrata tuntihinnalla jättämällä passin tai ajokortin sekä ensimmäisen tunnin vuokrahinnan pantiksi. Ihan mukavaa touhua, eikä joella ollut mitenkään tungosta. Pari kertaa meni vene ohi, kerran meinasimme meloa kalastajan siimaan. Pitivät varmaan omituisina kun vain vilkutelimme joen varrella huutelevalle miehelle...

Toisella reissulla tammikuussa 09 näin joen suurimmaksi osaksi jäätyneenä. Sulakohdissa olikin ahtautuneena suuret määrät pullasorsia ja -joutsenia! Joutsenet olivat hyvin kärkkäitä tulemaan helpolle saaliille. Joissain paikoissa ne kärkkyivät aivan aidan vierellä omaa leipäpalaansa.

Uimiseen en suosittele jokea, vaan aitoa kylpylää. Eteläpuolelta löytyy alkuvuodesta 2008 avattu kylpylä Aqua Park, josta löytyy kuumia poreita, mahtavia liukumäkiä, ulkoilma-altaat ja pieni allas matkan uimiseenkin. Vinkkinä paikkaa kokeilevalle suomalaiselle: ensin riisutaan kengät pois :) Sitten siirrytään lokerikoille, jonotetaan pukukoppiin ja vaihdetaan päälle uikkarit; koppi-alue on naisille ja miehille yhteistä! Suihkut löytyvät kummallekin erikseen, ja allas-alue on tuttuun tapaan yhteistä.

Ilta- ja yöelämää varten kaupungista löytyy lukuisia kuppiloita ja diskoja. Kaikissa baareissa ei ole tanssilattiaa, joten kannattaa tietää mihin menonsa suuntaa. Keskustan piepeillä on kokonainen kuja täynnä baareja ja diskoja - täältä löytyy mm. Metropolis josta löytyy varsin iso tanssialue. Mutta viereisiiinkin paikkoihin kannattaa kurkistaa sisälle, jotta löytää oman musiikinsa ja suosikkinsa. Jollei halua lähteä merta edemmäs kalaan, diskoja löytyy myös aivan keskustorilta.

Pieniä tonttuja

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 31.01.2009 23:04