Olen aina tykännyt ryijyistä - ne vain näyttävät hienoilta. Jonkin verran kädentaitoja kokeilleena tuntui selvältä, että jonain päivänä minäkin teen sellaisen. Eräänä syyskuun päivänä vuonna 2004 päätin, että se päivä voisi olla nyt. Siitä alkoi tutustumiseni ryijyjen maailmaan. Jo mallin valinta oli hirveää. Aluksi kaikki vastaan tulleet mallit näyttivät hyviltä. Sitten samat mallit alkoivat näyttää kauheilta. Mieli vaihteli päivän mukaan: ihastuin yhteen, sitten toiseen. Netistä löytyi vain osa tarjolla olevista ryijypaketeista; liikkeestä sain lainaksi kuvastoja, joista pääsi selaamaan isompaa valikoimaa. Samalla valinta vaikeutui huomattavasti :)

Ryijypaketti

Lopulta "se oikea" löytyi. Päätin tilata Kehrän. 120 x 160 cm tuntui riittävän isolta työltä, jotta sellaiseen viitsisi ryhtyä. Paketti saapui muutama viikko tilauksesta, 27.10.2004. Jännitti ja hirvitti lähinnä siksi, että en vieläkään tiennyt, tulisinko oikeasti pitämään mallista. Se vain oli näyttänyt niin hyvältä paperilla. Postissa niin pieni ja sievä paketti avautui melkoiseksi matoksi. Vasta silloin tajusin, mitä 120 x 160 cm tarkoittaa. Ryijypohja oli melkein tekijäänsä suurempi. Lankoja oli useampaa väriä, jotkut sävyt hyvinkin lähellä toisiaan. Kaikeksi onneksi kokonaisuus miellytti silmää. Lankamallien räikeät sävyt hukkuivat pehmeästi neutraaleihin sävyihin.

Ryijypaketti avattuna

Sormia syyhytti jo päästä tekemään, mutta niin helpolla ei ryijynteko onnistu. Ensimmäinen (tuskaisin) vaihe oli keriä muutama lankavyyhti keriksi, joilta nukkalankoja on helpompi ottaa. Vimmatun kerimisen jälkeen sain vihdoin riittävästi värejä parin ensimmäisen nukkasekoitteen tekemiseksi. Työssä oli valmiina pari pistoa (onneksi, sillä muuten aloituskohdan arpominen olisi ollut onnenkauppaa). Niiden perään laitoin ensimmäiset puumerkkini.

Nukkien ompeleminen ensimmäiselle riville oli ihanan vaivatonta. Ainoa työtä hidastava tekijä oli langan lisääminen; se kun tuntui lopuvan joka kymmenennen nukan jälkeen. Pidempi lanka tuntui kuitenkin kiertyvän. Mutta muutoin työ eteni joutuisasti. Tekeminen oli nautinto. Ensimmäisen illan saldona sain ensimmäisen nukkarivin puoleen väliin ja aloittelin uutta riviä edellisen päälle, kun laiskuuksissani en viitsinyt keriä lisää keskiosaan tarvittavia lankoja. Tätä vauhtia työ voisi valmistua ehkä jo puolessa vuodessa :) Tosin ensimmäisen viikonlopun jälkeen arviota oli tarkastettava. Kahdeksan rivin viikkotahdilla (ja tässä mukana alkuinnostus!) 160 nukkarivin ryijyyn menisi 20 viikkoa. Puoli vuotta on siis aika optimistinen arvio..

Teknisestihän ryijyn tekeminen on hyvin samanlaista kuin esimerkiksi ristipistojen ompelu. Ommeltava kuvio esitetään samalla tavalla ruudukkona, ja samaa pistoa toistetaan mekaanisesti. Suurimmat erot ovat siinä, että ainakin itse teen ristipistoja alue kerrallaan; ryijyssä eteneminen menee väkisinkin riveittäin, sillä väliin tai alaspäin on melko ikävä ommella nukan jäädessä kiinni lankaan. Usealla neulalla työskennellen värinvaihtokaan ei ole iso ongelma. Työssä ei myöskään tarvitse huolehtia lankojen päättelystä, vaan kaikki langathan jäävät vapaiksi. Etenemissuuntahan on alhaalta ylöspäin, vasemmalta oikealle.

Ensimmäisen illan saldo 27.10.2004
Ensimmäisen illan saldo: puoli riviä, ja kahta seuraavaakin jo aloiteltu muutamalla pistolla.

Tulossa: 160 riviä, 19200 nukkaa.
Viikon 
jälkeen 3.11.2004
Viikon pakertamisen jälkeen 12 ja puoli riviä valmiina 160 rivistä. Joka rivillä on 120 nukkaa... eli enää 17700 nukkaa solmittavana, niin työ on viimeistelyä vaille valmis :)
Työ on noin kämmenen levyinen suikale, mutta siinä alkaa jo sentään näkyä hieman kuviota.
Vajaan kahden viikon jälkeen 8.11.2004
Rivimäärä on tuplaantunut 25 riviin. Myös hartiat ovat kipeytyneet vastaavasti, eli melko suurella todennäköisyydellä työ etenee jatkossa hitaammin. Mutta uskomatonta, kuinka vähillä riveillä työhön on ilmestynyt selvää ympyrän alkua! Sehän työssä viehättääkin, että jatkuvasti kuvio etenee. Välillä on tosi vaikeaa laskea neulaa kädestä.
Nauttia saan kuitenkin enää 16200 pistosta :)
Noin kuukauden jälken 21.11.2004
49 riviä valmiina, siis vajaa kolmannes. Ryijyn laidassa on malli siitä, millainen kokonaisuudesta tulee. Ei siis ihan vielä valmis :)

1.12.2004
Hieroja tilattu! Hartiat tietävät nyhränneensä solmujen kimpussa. 58 riviä valmiina, enää 12240 nukkaa jäljellä.

16.12.2004
70 riviä nukitettu, eli puoliväli lähestyy. Joulukorttien ja muiden kiireiden vuoksi työtahti on hidastunut paljon: työ on seissyt tässä tilassa jo pari viikkoa. Josko sitä taas kohta innostuisi jatkamaan...

17.1.2005
Aiemmin kuvittelin istuvani kaikki joulun pyhät ryijyä tehden. Kävi juuri päinvastoin: en tehnyt ryijyä lainkaan. Nyt olen taas hiljalleen jatkanut, ja puoliväli ylittyi noin viikko sitten. Tällä hetkellä valmiina on 83 riviä.
... ja puoliväli ylitetty! 30.1.2005
Ryijystä on valmiina 95 riviä (kuvassa 92). Siis enää 7800 nukkaa solmittavana! Kohtahan tuo on siis valmis :)
Puolivälin tienoilla meinasi usko loppua kesken, ettei solmiminen koskaan pääty, mutta nyt alkaa jo harmittamaan, että kohtahan työ loppuu kesken. Täytyy alkaa suunnitella uusia haasteita.

16.2.2005
116 riviä valmiina. Alan mielessäni nähdä jo kauhukuvia siitä, että ryijy on valmistuttuaan upea, mutta ei lainkaan sovi omaan taloon.
Kuviossa keskimmäinen ympyrä on sulkeutunut. Olen jo heittänyt romukoppaan ajatuksen riveittäin nukittamisesta. Esimerkiksi ympyrän ylempi puolisko oli helpompi tehdä siten, että solmin (riveittäin) vain ympyrään tulevat solmut, jonka jälkeen tein sivuille tulevat palkit kummallekin puolelle erikseen. Sillä tavoin pääsin aavistuksen vähemmällä langanvaihdolla. Työtä ei myöskään tarvinnut jatkuvasti liikuttaa sivusuunnassa, vaan pystyin tekemään samaa kohtaa pidempään.
Vihdoin olen saanut ensimmäisen nukkasekoitteen loppuun - alkujaanhan työssä oli 13 erilaista nukkasekoitetta. Seuraavien 10 rivin aikana päättyy vielä kahden sekoitteen osuus, mutta sen jälkeen värit jatkavatkin lähes loppuun saakka.

7.3.2005
130 riviä valmiina. Toivon saavani ryijyn maaliskuun loppuun mennessä valmiiksi, mutta siihen alkaa aika käydä vähiin.

13.3.2005
138 riviä tehty, joista 5 tänään. Aikaisemmin olen tehnyt ryijyä pääasiassa sohvalla tai säkkituolissa pitäen työtä rullalla edessäni. Yhden rivin nukittamiseen on kulunut tunnista kahteen. Työtä tehdessä onkin tullut katsottua jo muutamia leffoja :)
Eilen sain vinkin kokeilla nukittamista keittiön pöydällä. Ihme ja kumma - työ etenee reippaasti nopeammin. Yhteen riviin kuluu vajaa tunti aikaa. Tosin selkä rasittuu huomattavasti enemmän, joten hyvät ja huonot puolensa molemmissa tavoissa. Joka tapauksessa vaihtelu virkistää, myös työasennoissa. Jäljellä 3520 nukkaa.
Viimeistä rutistusta vailla 15.3.2005
Kuvassa 140 riviä.

26.3.2005
154 riviä valmiina. Enää 6 jäljellä... kyllä se tämän pääsiäisen aikana valmistuu :) Etenkin kun hiihtokelit alkaa olla ohi.
Tänään kävin taas katselemassa uusia ryijymalleja, ja useampikin ihana "makkarin pikkuryijy" löytyi. Saa nähdä, jos sitä ensi talveksi ottaisi uuden projektin.

27.3.2005
Valmis! Tai no, seinällä kuitenkin. Pari päivää työ saa riippua vapaasti, sitten tasoitetaan nukat. Hyvää ripustustankoa on ollut tosi hankala löytää. Ehkä kylppärin kromatut vesijohtoputket toimisivat parhaiten.

Paketin mukana tulleet langat riittivät ryijyn tekoon. Ainoastaan päärmeiden ompelemiseen tarkoitettua kudelankaa oli liian vähän :) Onneksi ryijyn harmailla sävyillä pystyi jatkamaan. Valkoista jäi yli jopa kokonaisen vyyhdin verran. Sen sijaan oranssin (557) ja vaaleanruskean (120) kanssa teki vähän tiukkaa: no, kaikki nukat tuli kuitenkin solmittua. Kaikkiaan jäljelle jäi riittävästi lankoja, joista saisi vielä sohvatyynyn.

Juu-u, ihan tämän jutun alussa oli kuva siitä, millaiselta Kehrä näytti kuvastossa. Oikealla on kuva minun nukittamastani. Ainakin minun silmän kuvaston versio on hippasen erisävyinen :) Olkoon varoituksena muille siitä, kuinka kuva voi pettää.

Kuitenkin jos mielessäsi kaihertaa ajatus, josko sinäkin tekisit ryijyn, en voi kuin kannustaa kokeilemaan! Tähänkin voi tosin jäädä koukkuun.

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 10.04.2005 09:05