Nova | oppia | kisailuja | misseilyä | albumi | linkkejä

nova - suomi sivistyssanakirja

Novan tultua on jokapäiväiseen sanastoon tullut joitain uusia termejä. Ja tottahan Novakin on niistä jo muutaman oppinut. Tässä muutamia, listaa täydennetään kun sanoja tulee mieleen.

Alas
Komento, jonka pitäisi palauttaa kaikki tassut maan pinnalle. Hyötykäytössä silloin, kun Novaa pyydetään autosta pihalle. Useimmin käytetty silloin, kun Nova pyrkii hyppimään vasten. Toisinaan myös silloin, kun Nova pyrkii sohvalle, sängylle tai keittiön pöydälle.
Ankka
Keltainen pitkulainen ja alunperin vinkuva kumiankka, joka oli Novan lempileluja etenkin hampaiden vaihtumisen aikaan. Lelun vinkuna loppui noin viikon käsittelyn jälkeen.
Ei
Miksei? Sanan pitäisi tarkoittaa toiminnan lopettamista, olipa se sitten käsien puremista, päälle hyppimistä tai jotain muuta yhtä mukavaa. Sanaa käytetään myös ennakoivasti estämään kakansyöntiä tai kieltona astumasta vaikkapa pesuhuoneeseen. Sanan voimaa kunnioitetaan ennakkotapauksissa useimmiten (yli 90%), mutta tekohetkellä heikommin (20%).
Irti
Komennon pitäisi saada Nova tiputtamaan suustaan mitä hyvänsä siellä komennon tullessa olikin. Useimmin tämä toimii lenkillä, kun Nova intoutuu ottamaan hihnan suuhunsa. Puolivuotiaalla Novalla myös lelujen irrottaminen alkaa toimia (vielä 5kk ei onnistunut), ja jopa (Novan mielestä) herkkujen kohdalla sana alkaa toimia. Tällä komennolla on tiputeltu suusta ainakin nenäliinoja, käpyjä ja jopa oma luu (ja silloin saatiinkin vaihdossa jauhelihapihvi)!
Istu
Perusasento kerjätessä. Namipuu seisoo edessäni, joten kerjään. Ja kas, nami tipahtaa.
Jatketaan (mennään)
Lenkillä kulkiessa kehoitus jatkaa matkaa. Yleensä komento kuuluu liian tarkan pientareen nuuskuttelun vuoksi, tai paikoilleen jämähtämisestä vieraan ihmisen havaitsemisen jälkeen. Aikaisemmin pelkkä komento riitti palauttamaan Novan liikeeseen, mutta yhä useammin sanaa joutuu tehostamaan nykäisyllä. Nykäisyvaatimus tuntuu vain vahvistuneen iän myötä.
Katso
Kehoitus Novalle hakea katsekontakti omistajaan. Luultavammin sanaa itsessään ei ymmärretä, mutta varmuuden vuoksi vilastaan ihmiseenpäin, josko sieltä nami irtoaisi.
Kontakti
Se on se juttu, kun kädessä on nami, ja mä seuraan sitä kättä!
Oikeastaan Nova on jo havainnut, että kun namikäsi alkaa liikkua ja kiemurrella, ei namia kannatakaan seurata, vaan ottaa tiukka tuijotus silmiin. Sillä tavalla se nami kiemurtelee luokse. Kuitenkin pihalla liikuttaessa ja luultaessa että kädessä voisi olla jotain hyvää, on kontakti käteen murtamaton.
Koske
Etsi keppi, tönäise sitä kuonolla ja käy kepin päälle makuulle. Näin homma toimii hyvänä päivänä. Varsin usein tytön silmistä paistaa ääretön hämmennys: häh?
Kumarra
Etujalkojen notkistus, pylly ylös ja näin on suoritettu priimaluokan tervehdys! Tämä on ihan vain temppu eikä mikään rutiini. Avustava liike osataan, mutta ei sanaa.
Kutka
Hillitön rapsuttelukohtaus. Kutkan voi käynnistää rapsuttamalla kumman tahansa korvan takaa. Lenkillä kutka voi yllättää myös kesken kävelyn - tosin ensimmäisten viikkojen panta-kutkasta ollaan jo päästy yli. Sen tilalle saatiin jonkinmoinen karvanvaihtokutka. Ja myös hämmennyskutka.
Kyytiin
Autoonmenokehoitus. Joskus ollaan niin innolla menossa autoon, ettei tällaista kehoitetta malteta jäädä odottamaan. Joskus taas vitkastellaan vielä kehoitteen jälkeenkin. Mutta ellei ala tapahtua, sitten pukataan tyttö pehvasta pyytiin.
Lopeta
Ehdoton käsky lopettaa se (kielletty) toiminta, jota Nova puuhailee. Vaikkapa käsien pureskelu. Kätevä komento myös tytön rauhoittamiseen: leikkeihinkin pyrkivä Nova paneutuu makuulle sanan kuultuaan (pentuaikana).
Maahan
Toinen kerjäysasento istumisen jälkeen. Välillä Nova ihan unohtaa, että tällainenkin asento oli olemassa, mutta kerran siitä namin saatuaan kokeilee tätä taas jokaisessa mahdollisessa tilanteessa.
Missä Toni/ankka/nami
Jotain kivaa on kadonnut lähettyville ja se pitäisi löytää. Toni ja ankka ovat toistaiseksi nimeltä tunnetut kohteet. Tonia toistetaan aina isännän kotiin tullessa, ankkaa leikin lomassa. Palloa, lelua, tiikeriä ja luuta on myös koitettu etsiä, mutta nämä sanat ovat jääneet mieleen huonommin.
Lelusta on tosin tullut yleissana - missä lelu tarkoittaa sen lelun etsimistä, jolla juuri äsken leikittiin. Tai näin omistaja toivoo. Novalle riittää pelkkä missä
Nami
Käsky etsiä maasta nuuhkimalla pudonneita tai piilotettuja nappuloita tai muita herkkuja. Sekä pihalla että kotona käytetty sana.
Namipuu
Ihminen, jolta saa herkkuja. Namipuuna säilytään niin kauan, kuin herkkuja riittää. Koulutushetkinä kouluttaja on ehdottomasti namipuu.
No-no
Lievä moite kyseisen hetken toiminnasta. Tyynnyttelyksi tarkoitettu sana, jonka vaikutus on lähes olematon.
Nukkumaan
Hyvänyöntoivotus joka annetaan silloin, kun nukkumaan mennessä Novan pää kuikuilee vielä jalkopäädystä peittojen yli. Kehoitusta seuraa useimmiten alistunut tuhahdus, ja joko luhistuminen mahalleen tai hiippailu Tonin puolelle ja sukellus sängyn alle.
Odottaa
(1) Ovesta tultua istahtaa alas, tapittaa silmiin ja toivoo palkkaa. Ohimennen joku voisi myös riisua pannan kaulalta.
(2) Namin ollessa lähellä ja taikasanan kuuluessa Nova istahtaa pyllylleen, tuijottaa kiinteästi namiin ja kuolaa. Tai ollaan tässä jo edistytty - nykyään saatetaan tuijottaa jo silmiinkin ja odottaa 'saa ottaa'-taikasanaa. Puolivuotiaalle Novalle nami voi olla jopa oman tassun päällä, ja sen saa ottaa silmiin katsomalla.
(3) Vitjassa kulkiessa olisi tarkoitus pysähtyä ja seistä kunnes emäntä ehtii kohdalle, ja vaikkapa selvittää tassun alle eksyneen vitjan. Tai sitten odotetaan tien yli pääsemistä. Äärimmäisen toimimaton tässä yhteydessä, korvautunee 'seis'-komennolla tulevaisuudessa.
Pois
Sana, jolla Novan saa siirtymään pois välittömästä läheisyydestään. Käytetty ainakin keittiössä liiallisesta tungettelusta, sekä lattioiden moppauksen yhteydessä. Tehoaa melko hyvin.
Pihalle
Sana, jonka jälkeen emäntä vetää takin niskaan, laittaa pannan Novalle kaulaan ja lähdetään lenkille. Tai ihan vain käymään takapihalla asioilla. Novan reaktio sanaan on yleensä makuulle painautuminen. Ihan niinkuin lenkkeily ei olisikaan kivaa?
Pissi (pissille)
Lähinnä sisälle tai autoilemaan mennessä käytetty mahtisana, jonka tarkoituksena olisi saada Nova tekemään akuutit tarpeensa. Olipa se sitten iso tai pieni tarve. Vierailla mailla sanalla ilmaistaan myös paikkaa, johon on toivottavaa hoitaa asiansa. Sanan toimintavarmuus on noin 50%. Tutuilla paikoilla ja tutuissa tilanteissa toimii parhaiten. Pissille on viritetty versio edellisestä: käsky annetaan, kun Nova pyytää takaovella pääsyä pihan puolelle. Emäntä tai isäntä jää ovivahdiksi ja Novan tehtävänä on kulkea pissipaikalle, tehdä asiansa, ja tulla omin voimin takaisin. Aidan jäätyä matalaksi ja virheämmän ruohon alettua kiinnostamaan on tämä viritys jätetty pois käytöstä.
Pusu
Lempeä tökkäys kuonolla huulille, ja namihan siitä irtoaa. Opetteluvaiheessa tuli kyllä huuliin reikiä :)
Pöhnä
Novan lempinimi. Samaan sarjaan kuuluvat myös mm. pöllö, tytsi ja novis.
Rellottaa
Maata selällään jalat levällään. Novan tyypillisimpiä uni-asentoja. Toisaalta myös kesken silittelyn tai harjauksen Nova saattaa ottaa rellotusasennon.
Seiso
Hyvin epävarma komento - namin perässä kyllä seistään, ja namia hamutaan kädestä noin viiden sekunnin ajan - sitten pylly iskeytyy taas lattiaan. Seisomaan jääminen on vielä kaukainen unelma.
Ollaan myös harjoiteltu jalkojen asettelua seisomisen aikana. Jos takajalkoja viedään taaksepäin, täytyyhän myös etujalkoja siirtää vastaavasti taakse?
Sisälle
Tarkoitus on, että Nova liikuttaa itsensä ovesta sisälle, ja istuutuu sisäpuolelle odottamaan namia (ja jotta pannat ja hihnat riisutaan). Jälkimmäinen puolisko toimii huomattavasti paremmin. Itse sisälle meno ei aina huvittaisi.
Yllättävää on, että komento toimii vieraissa paikoissa (Oulun kodissa) jopa paremmin kuin kotiovella.
Sivulle
Vaikea juttu. Sana ei kuulosta yhtään tutulta, mutta kun kättä heiluttelee sivulla, niin sitä saatetaan lähteä seuraamaan, ja oho - sitten ollaankin tultu emännän ympäri. Usein sivullemeno menee pitkäksi, ja sitten istua tönötetään suoraan edessä. Istuminen liikkeen päätteeksi on kuitenkin automatisoitunut. Ellei se herkku himota niin paljon, ettei muisteta istua...
Puolivuotiaana sana tuntuu yhdistyneen liikken merkitykseen. No tätähän tehdäänkin vain joka aamu ja ilta ruokakupilla...
Seuraa
Nami liikkuu. Perään! Otetaan se kiinni! Hampailla!
Takana
Poluilla kulkiessa kätevä komento pitää Nova selän takana. Ei välttämättä ihan kantapäissä kiinni, mutta jossain selän takana kuitenkin. Komento osataan noin periaatteessa, mutta siitä huolimatta silloin tällöin intoudutaan kiitämään sivusta edelle. Erityisesti portaissa.
Tapa
Leikkiessä yllytyskomento. Kun Nova retuuttaa ja riepottelee tiikeriä ilmassa, tapa-komennolla innostetaan entistä hurjempaan suoritukseen. Tuskin tästä komennosta tulee käytännön hyötyä olemaan.
Tule
Namin kutsuhuuto! Tosin merkitystä ei taideta ymmärtää. Tulipa suusta sammakoita tai kutsuhuutoja, on Novan reaktio kaikkeen sama (juostaan emäntä kiinni). Tähän asti on aina kannattanutkin juosta, sillä tule-sanan jälkeen nami on ollut varma juttu. (pentuaikana)
Isomman tytön iällä on alettu vaatia, että tyttö tulee istumaan suoraan eteen. Vasta siitä saa namia. Tyttö itse on alkanut kyseenalaistamaan koko komennon merkitystä viilettäessään esimerkiksi metsissä mättäältä toiselle.
Tuo
Ei vielä oikea komento, mutta tätä käytetään, kun Nova on huijattu juoksemaan lelun perään, ja tyttö on poiminut lelun suuhunsa. Tuo-komennon kuullessaan Nova yleensä tulee luokse, ja irti-komennolla lelun voi jopa saada itselleen. Erityisesti muutaman toiston jälkeen irrottaminen toimii mm. pallon heittelyn yhteydessä.
Tai sitten sana tarkoittaa sitä, että otetaan lelu suuhun ja juostaan kahdeksikkoa emännän ympäri. Etpäs varmaan saa kiinni!
minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 22.04.2006 16:28