Nova | oppia | kisailuja | misseilyä | albumi | linkkejä

Aikuinen Nova

Vajaa kolmivuotiaasta täytyy jo alkaa ajatella, että Nova onkin nuori aikuinen. Moni asia on muuttunut pentuajoista. Useimmiten Nova toimii kuin toinen mieli, sekä kotona että kodin ulkopuolella.

Koti on tytölle rauhottumista varten, jossa loikoillaan sohvan vierellä tai kirjahyllyä vasten. Kun avaimia aletaan keräillä tai housuja vedetään jalkaan, Nova rientää salamana paikalle valmiina lähtemään - venyttelyjen ja haukotusten saattelemana.

Ulkona on hajujen ja mahdollisuuksien maailma, mutta sielläkin Nova pitää pääosin korvia auki emännän jutuille. Lenkkejä voidaan tehdä Muuramen kylillä ja luontopolulla ilman hihnaa. Sekä emäntä että Nova kulkevat omaan tahtiinsa, ja Nova välillä ottaa emäntää kiinni intervalli-harjoituksina. Ihmisiä ja eläimiä kohtaan Nova on varovaisen utelias. Silloin tällöin nenän tekisi mieli tehdä näihin lähempääkin tuttavuutta, mutta pääosin kanssaeläjien annetaan kulkea rauhassa. Kissoja ja jäniksiä - tai mitä tahansa liikkuvaa - tekee aina mieli jahdata. Suuremmilta vahingoilta ollaan toistaiseksi vältytty, mutta kerrankos ajojahti vielä päättyy toisin...

Kaiken kaikkiaan Nova on vähään tyytyväinen. Kun ruuat ja lenkit tulevat liki ajallaan, kaikki on hyvin. Työpäivät Nova viettää eteisessä muista huoneista aidattuna. Viimeiset tuhot tehtiin vielä 2-vuotiaana, joten tutkimusmatkaajan elkeet on päätetty tukkia ikuisiksi ajoiksi. Pienemmässä tilassa Nova rauhoittuu hyvin. Rutiinilla kulkeva elämä on Novalle mieleen. Kaikki poikkeamat aiheuttavat hermostumista, joka ilmenee asioille puhkumisena. Ihmiset ja yllättävät tilanteet ovat Novalle edelleen herkkä paikka, eikä tyttö osaa näitä käsitellä. Koiralaumassa Nova pärjää paremmin seurailemalla muiden mallia, vaikkakin pysyttelemällä yhä sivustakatsojana. Leirit ovat Novan mieleen; siellä ihmiset ovat mukavia, koska kukaan ei ole suuna päänä ryntäämässä rapsuttamaan, ja asenteet ovat kaikin puolin lunkkeja Novan aivoituksille.

Juoksut ja valeraskaudet menivät liki huomaamatta kahteen ikävuoteen saakka. Sisällä tyttö saattoi olla pöydän alla hautova lahna, mutta pihalla ja kentällä mieli piristyi ja omat murheet unohtuivat. Ruoka saattoi jäädä pari kertaa syömättä ja naapuri kertoi Nova itkeskelleen jonkin päivän aikana. Mutta kaikkiaan päästiin pienillä hormoonivaihteluilla. Sen jälkeen tyttö tuli tietoisemmaksi itsestään. Etenkin valeraskaus tuli selvemmin esille. Lenkille ei tehnyt mieli, ja pikaisen pissan jälkeen olisi pitänyt kääntyä takaisin kotiin. Ruuat jäivät kuppiin useampana päivänä. Mitään treeniä ei olisi voinut kuvitellakaan - kaikki ajatukset olivat pennuissa. Likapyykkikorista varastettiin vaatteita pennun korvikkeiksi. Onneksi tästäkin selvittiin (ensimmäisellä kerralla) viikon huokailuilla. Jännityksellä jäädään odottamaan tulevaa.

Mitään perhekoiran perikuvaa Novasta ei todellakaan tullut. Sekä naapurin lasta että siskon muksuja Nova juoksee karkuun. Emäntä saa kyllä käyttää Novaa tyynynä tai vetää vaikka huulesta. Muille moisia etuoikeuksia ei jaella. Nova on sellainen mammantyttö.

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 20.07.2008 21:41