Tekstiä saa lainata esim. koiralehtien sisällöksi. Jutun käytöstä on ilmoitettava kirjoittajalle käyttötarkoitus ilmoittaen. Osoite on sivun alalaidassa.

Julkaistu lehdissä:
Muuramen seudun kennelkerhon lehti 4/09


Kirjoitettu 17.12.2009
Tekstit Minna Hillebrand
Kuvat Annemari Auvinen

Temppunurkka

Osaako koirasi antaa tassua? Jos osaa, niin siitä on lyhyt matka erilaisiin tassulla läpsäisyihin! Ja jollei osaa, niin ei muuta kuin harjoittelemaan

Tassu

Tempun tavoite on yksinkertainen, eli tervehditään koiraa kuten käsipäivää: ojennetaan käsi, johon koira tarttuu tassullaan. Tempun opettelun voi jakaa seuraaviin vaiheisiin:

Give me five!

Tavoitteena on, että koira läpsäyttää tassullaan ylös kohotettua kättäsi.

Jalka

Tavoitteena on, että koira läpsäyttää jalkaasi tassullaan.

Sama selän talaa

Liike on sama kuin edellä, mutta käänny itse ympäri. Nosta kantapäätä koiraa kohti. Jos sinulla oli käskysana edelliseen liikkeeseen (jalka), voit sillä muistuttaa koiraa mitä se voisi tehdä. Voit aluksi palkata kaikesta tassun nostosta, ennen kuin vaadit varsinaista kantapään koskemista tassulla.

Kun koirasi osaa nyt koskettaa eteen ja taakse nostettua jalkaa, voitkin näitä yhdistelemällä tehdä melkoista temppusarjaa!

Vilkuttaminen

Vilkuttammisessa hyödynnetään myös tassun nostamisen ideaa. Pyydä koira istumaan, ja poistu muutaman metrin päähän. Pyydä koiraa nostamaan tassua joko käskysanalla, tai omaa jalkaasi nostamalla (jos harjottelitte jo aiempia temppuja).

Koira voi olla tottunut tekemään tassutteluliikket aina sinun luonasi, joten se voi tulla käskyn vuoksi luoksesi. Siinä tapauksessa palauta koira paikoilleen ja peräänny jälleen koiran luota. Palkkaa pienimmästäkin yrityksestä nostaa kumpaa tahansa etutassua ilman, että koira muutoin liikkuu. Toista, kunnes koira malttaa istua aloillaan ja nostaa tassua ilmaan.

Kun koira tietää liikkeen idean, voit liittää temppuun käskysanan (vilkuta) jota toistat juuri ennen tassu-käskyä tai oman jalan nostoa.

Näyttävämmän vilkutuksen saat, jos koira tekee give-me-five tyyppisen vilkutuksen. Siihen pääse samalla alkuohjeistuksella, ja ko. temppuun liittyvän apukäskyn käytöllä opetamisen alkuvaiheessa.

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 18.02.2010 20:55