Kesällä moni jyrsijä on saanut nauttia tuoreesta ruohosta, voikukista ja muusta tuoreesta vitamiinitarjonnasta. Talven tulon ei tarvitse tarkoittaa kaiken kivan päättymistä, jos omistaja vain osaa varautua tulevaan kaamoskauteen. Metsän eläimet keräävät nyt talvivarastojaan ja samaan puuhaan voit ryhtyä sinäkin!
Syysmetsällä on paljon tarjottavaa jyrsijöillemme. Jokamiehen oikeudella saat kerätä talteen maasta esimerkiksi männynkäpyjä ja kuivia oksia. Ne toimivat talvella sekä teraarion/häkin sisustuksena että nakerreltavana. Etenkin männynkävyt voivat olla melkoisia puuhapalloja!
Jos kotipuutarhassa on edessä marjapensaiden tai vaikkapa omenapuiden leikkaus, kannattaa "leikkuujäte" kerätä talteen lemmikkejä ilahduttamaan. Erityisesti omenapuu (runkoineen ja oksineen) on monen lajin suosiossa. Ojanpohjilta kaadettu paju maistuu myös.
Oksia (ja muuta metsän satoa) kerätessä kannattaa käyttää maalaisjärkeä: ei kerätä autoteiden viereltä tai roskaisilta alueilta. Ei myöskään kannata kerätä märkää tai puolilahoa puuta, sillä se todennäköisesti alkaa homehtua kotona. Myös puhtaalta näyttävä (sekä tuore että kuiva) puu kannattaa käsitellä ennen kuin niitä antaa jyrsijöille. Luonnon puut eivät koskaan ole puhtaita, vaan sisältävät monenmoisia bakteereja sekä isompiakin punkkeja ja kuovakuoriaisia, joiden et toivo asettuvan listojesi alle pesimään. Puu on helpointa käsitellä uunissa 200 asteessa noin 10 minuutian ajan ritilän tai uunipellin päällä. Jos haluat tuoda metsästä isomman kannon tai karahkan joka ei uuniin mahdu, puun voi pestä kuumalla vedellä ja harjata huolella puhtaaksi. Tämän jälkeen puun voi kuivattaa esimerkiksi saunassa.
Kuivatut ja käsitellyt oksat säilyvät läpi talven, joten voit antaa niitä pikkuhiljaa talven mittaa. On helpompi tehdä liian suuri talvivarasto kuin ihmetellä talven keskellä, mistä saisi lisää jyrsittävää. Oksien lisäksi kannattaa kuivata marjapensaiden lehtiä. Kannattaa valita sellainen paikka, jossa ei ole luonnostaan paljoa ötökäitä. Jos esimerkiksi marjapensaiden lehtiä on suihkuteltu tuholaismyrkyillä, ei näiden lehtiä pidä kerätä. Kerätyt lehdet kannattaa aina huuhdella kotona, ja asettaa kuivumaan esimerkiksi saunan jälkilämpöön. Lehdet kuivuat kyllä muutoinkin muutamassa päivässä.
Pihalta voi kerätä kuivattavaksi myös esimerkiksi apilaa, maitohorsmaa, mustikan-/puolukanvarpuja, nokkosta, ratamon lehtiä ja vadelmapensaan lehtiä. Näistä ei riitä nakerreltavaa pitkäksi aikaa, mutta niillä voi piristää lemmikin arkea talven keskellä.
Kerppu on lehtineen kerätty ja kuivattu oksa. Monet lemmikit rakastavat kerppuja, niistä kun saa monenlaista silputtavaa. Kerpuissa on myös ihana kuivatun lehden tuoksu mukana. Näitä voit tehdä marjapensaista, koivusta, pajusta... Kerputkin kannattaa huuhtaista ennen kuivattamista. Kerput on kätevä kuivattaa pimeässä riiputettuna; esimerkiksi vaatehuoneessa. Kuivattuaan kerppujen lehdet murenevat helposti ja siten niistä tulee melkoisesti sotkua säilytyspaikkaan.