Tekstiä saa lainata esim. koiralehtien sisällöksi. Jutun käytöstä on ilmoitettava kirjoittajalle käyttötarkoitus ilmoittaen. Osoite on sivun alalaidassa.

Julkaistu lehdissä:
Muuramen seudun kennel-kerho 1/10
Suomen Leonberginkoirayhdistys / LEOT 1/2011


Kirjoitettu 20.1.2010
Tekstit Minna Hillebrand
Kuvat ??

Temppunurkka - Peruutusharjoituksia

Selkä menosuuntaan liikkuminen eli peruuttaminen on osa rally-tokon ja tottelevaisuuskokeiden ylempien luokkien liikkeitä. Peruuttamista tarvitsee usein myös arkielämässä: esimerkiksi ahtaissa paikoissa liikuttaessa. Tässä muutamia ohjeita, joilla voi opettaa peruuttamista koiralleen. Opettamisohjeet on tehty naksutinkoulutukselle, mutta naksauksen sijaan kelpaa myös hyvin nopeasti annettu kehu.

Opettaminen vapaassa tilassa

Asetu seisomaan koiran eteen. Jos koira siirtää (mitä hyvänsä) tassuaan taaksepäin, naksauta. Naksauta alussa myös silloin, jos liike suuntautuu takaviistoon.

Jollei koira itse tarjoa tassun siirtämistä taaksepäin, voit avustaa liikettä kumartumalla hieman koiran ylle, tai liikkumalla pehmeästi koiraa kohti. Älä kuitenkaan väkisin työnnä tai pakota koiraa liikkumaan taaksepäin. Jollei koira näilläkään avuilla ota askelia taaksepäin, voit muodostaa esimerkiksi kahdesta tuolista kapean kujan. Seiso itse kujan päässä, ja houkuttele koira kujaan. Naksauta, jos koira nyt liikkuu taaksepäin (eteen tai sivulle ei periaatteessa mahdu etenemään).

Kun koira tarjoaa taaksepäin liikkumista, ala naksauttamaan vasta kahden askeleen jälkeen. Kun koira on sisäistänyt tämänkin, siirry vaatimaan kolmea askelta. Voit antaa liikkumiselle käskysanan (esimerkiksi "Peruuta") juuri kun koira alkaa liikkua taaksepäin. Käskysanan ehdollistamisen jälkeen voit pyytää yhä uusia askelia, kun etenet neljään, viiteen ja yhä useampiin askeliin ennen palkitsemista. Tässä vaiheessa voit myös alkaa vaatia liikkeen suoruutta.

Ohjaajan liike ei ole merkitsevä

Kun koiralla on idea taaksepäin suuntautuvasta peruuttamisesta, älä enää itse liiku koiraa kohti. Pysy rauhassa paikallasi. Käytä apuna käskysanaa, mikäli koira epäröi ottaa useampia askelia.

Kun koira oppii peruuttamaan sinun pysyessä paikallasi, voit alkaa opettamaan koiralle peruuttamista vaikka itsekin liikut taaksepäin. Tämä on näyttävä koiratanssiliike, jossa koira ja ohjaaja molemmat etääntyvät toisistaan. Pyydä aluksi koiraa peruuttamaan yksi askel samalla kun otat itse askelen taaksepäin. Naksauta, ja kävele alkupaikkaan palkkaamaan koira (myös koira palaa lähtöpisteeseen noutamaan palkkaa). Kun koiran luottamus liikeeseen kasvaa uudessakin tilanteessa, voit vähitellen lisätä peruutusaskeleiden määrää.

Sivulla peruuttaminen

Sivulla peruuttamisen opettelu aloitetaan, kun koiralla on käskysana vapaana peruuttamiselle. Apuna käytetään seinää. Asettaudu seisomaan niin lähelle seinää, että väliinne jää vain koiran mentävä rako. Houkuttele koira seisomaan itsesi ja seinän väliin. Ota nami seinän puoleiseen käteen, ja vie sitä pehmeästi kohti koiran kuonoa. Voit myös sanoa peruuttamisen käskysanan ellei koira muutoin ota askelta taaksepäin. Huomaa, että namikäden ei pidä konkreettisesti työntää koiraa taaksepäin, vaan liikkeen pitäisi lähteä koiran tekemänä.

Alussa riittää taas askel ennen naksautusta. Palkkaa alussa myös siitä, vaikka koira kääntyy takanasi osittain vinoon. Kun koira alkaa tarjoamaan taaksepäin suuntautuvaa liikettä, voit vähitellen lisätä askelten määrää.

Kun koira osaa peruuttaa jo muutaman askeleen seinän vierellä, on aika ottaa lisää tilaa. Siirry vaikkapa metrin päähän seinästä. Valmistele alkutilanne samoin, eli ota koira seisomaan vierellesi. Pidä koiranpuoleisessa kädessä namia, ja pyydä käskysanalla ja/tai namikättä koiraan kounoa kohti ohjaten koiraa peruuttamaan. Naksauta taas yhdestäkin peruutusaskeleesta. Lisää vaatimustasoa vähitellen, kuten teit seinän vierelläkin.

Peruuttamisen suoruuteen kannattaa kiinnittää huomiota vasta, kun koira selvästi on ymmärtänyt liikkeen idean. Mikäli koira liike kaartuu seinän suuntaan, voit suoristaa peruuttamista palaamalla takaisin seinän viereen. Mikäli liike suuntautuu taaksesi, tee liikettä jonkin aikaa askel kerrallaan. Lähde liikkeelle aina koiranpuoleisella jalalla, jolloin jalkasi liike rajoittaa taaksesi kääntymistä. Voit myös rakentaa tuoleista pidempää kujaa ja opetella suoruutta "vapaan tilan peruutuksena" jossa itse let kujan edessä, tai liikut koiran mukana peruuttaen kujan vierellä.

Perusasennot ja peruuttaminen

Toko-liikkeissä vaadittavat suorat perusasennot otetaan suoritukseen mukaan vasta, kun peruutus itsessään sujuu liki suoraan. Lähde rinnalla seisomisesta peruuttamaan. Peruuta muutama askel, ja pyydä koira istumaan sivullesi. Perusasentoon pääseminen peruuttamisen jälkeen on todennäköisesti täysin uusi haaste koiralle, joten ensimmäisillä kerroilla ohjaa reilusti ja palkitse hyvin. Koira alkaa pian ennakoimaan, että myös peruutusliikkeestä liike päätyy perusasentoon, jolloin liikkeen automatiikka hioutuu koiralle toistojen myötä. Kun liikkeen loppuosa on tuttu, voit lisätä mukaan peruutukseen liikkeelle lähdön perusasennosta.

Kun koira alkaa jo hakea perusasentoja peruutuksen päätteeksi, tee vaihtelevasti peruutuksia eri määrillä askelia. Koeohjeessahan peruutusaskelia otetaan 1-3, mutta ei ole haitaksi vaikka koira osaisi peruuttella pidemmänkin pätkän.

Peruuttamisesta tanskandogin kanssa on hyvä mallivideo osoittessa http://www.youtube.com/watch?v=XKmy0Q1Otqc.

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 23.03.2011 09:30