Tekstiä saa lainata esim. koiralehtien sisällöksi. Jutun käytöstä on ilmoitettava kirjoittajalle käyttötarkoitus ilmoittaen. Osoite on sivun alalaidassa.

Ei vielä julkaistu lehdissä.


Kirjoitettu 26.7.2010
Tekstit Minna Hillebrand

Temppunurkka - koira osaa laskea!

Oletko nähnyt temppuja, joissa koiralle näytetään kolme sormea, ja koira haukahtaa kolme kertaa? Tai koiralle kerrotaan suullisesti laskutoimitus, jonka tulos haukutaan? Laskutoimitukset perustuvat siihen, että koira tarkkailee ohjaajaansa, ja haukkuu yksittäisiä haukahduksia niin kauan, kunnes ohjaaja antaa merkin lopettaa. Koska yleisö tarkkailee koiran haukkumista, koiran toimintaa ohjaavat merkit jäävät usein huomamatta. Vaikutta siltä, kuin koira oikeasti osaisi laskea!

Tempun opettamiseen lienee useitakin keinoja. Tässä esitetty keino perustuu kulutusmenetelmään, jossa koiran luontaisesta käyttäytymisestä poimitaan sellainen osa, josta koiraa aletaan palkitsemaan. Palkinnon tavoittelu saa koiran toistamaan käytöstä lopulta myös tilanteissa, joissa sitä ei normaalisti esiintyisi. Itse opetin koirani nuolaisemaan huuliaan täysin samalla menettelytavalla.

Vaihe 1.
Mieti missä tilanteessa koira haukkuu. Ehkäpä tullessasi kotiin? Tai ovikellon soidessa? Valitse jokin tällaisista tilanteista harjoittelusi alkuvaiheeseen.

Vaihe 2.
Kun koira haukahtaa, nosta sormi pystyyn, ja sano samalla tempun apusana "YKSI". Palkitse koira haukahtamisesta namilla. Toista tätä vaihetta paljon.

Kummallakaan eleellä (sormi tai sana) ei aluksi ole koiralle mitään merkitystä, mutta toistojen myötä nämä vahvistuvat. Pyri siihen, että toistojen myötä pystyisit antamaan käskysanan ja -eleen juuri ennen haukahdusta. Ole nopea palkitsemisessa - jatkuva haukku ei ole tässä tempussa toivottavaa, vaan yksi ainoa haukahdus riittää.

Vaihe 3.
Kokeile sormen ja käskysanan merkitystä antamalla ne sellaisessa tilanteessa, jossa koira ei muutoin hauku. Palkkaa onnistunut suoritus hyvin. Jos koira ei haukahda, palaa vielä vaiheseen 2.

Vaihe 4.
Koirasi osaa nyt haukahtaa kerran käskystä. Jo tällaisenaan temppu on vakuuttava: voit esimerkiksi kysyä paljonkin on kaksi miinus YKSI. Käskysanalla, tai viimeistään nostaessasi sormen pystyyn, koira haukahtaa laskutoimituksen tuloksen.

Voit kehittää temppua edelleen. Kun koira on haukahtanut kerran, laske sormi alas, ja nosta se uudelleen ylös. Kun koira haukahtaa uudelleen, palkitse koira. Koira osaa nyt "laskea kahteen". Vastaavalla tavalla voit opettaa koiran laskemaan myös pidemmälle.

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 26.07.2010 11:47