Tekstiä saa lainata esim. koiralehtien sisällöksi. Jutun käytöstä on ilmoitettava kirjoittajalle käyttötarkoitus ilmoittaen. Osoite on sivun alalaidassa.

Julkaistu lehdissä:
Muuramen seudun kennel-kerho 3/06


Kirjoitettu 19.11.2006
Tekstit Minna Hillebrand

Kontakti: Minä haluan kuulla mitä sinä minulle sanot

Koiran ja omistajan välinen suhde on vuorovaikutusta molempiin suuntiin. Suurin osa koirista oppii ja haluaa kuulla omistajaltaan sanat 'ruokaa' tai 'pihalle'. Nämä sanat yhdistyvät mieluisiin asioihin. Mutta kuinka saadaan koira kuuntelemaan myös muita sanoja?

Koira puhuu, kuka kuulee?

Vuorovaikutuksessa myös omistajan on kuunneltava koiraa. Koira kertoo, kun sen on päästävä tarpeilleen, sillä on tylsää, se haluaa leikkiä tai tarvitsee hellyyttä. Kuulostako tutulta, että koira seisoo ovella, tuo luoksesi leluaan, tökkii kuonollaan käteen, repii hihnaa, hyppii vasten tai tulee vaivihkaa jalan viereen rapsutettavaksi? Nämä ovat jo varsin selviä mielihalujen osoituksia. Joskus kun omistajan retale ei ymmärrä vähemmästä; pienestä pilkkeestä silmäkulmassa, pään ja hännän asennosta tai tihentyneestä hengityksestä. Koiramme puhuvat ruumiinkielellä tavattoman paljon, ja tätä kieltä oppii ymmärtämään vain koiraa tarkkailemalla.

Koiran ymmärtäminen on tärkeää, koska aluksi omistajan ja koiran välinen yhteys on kuin kapea tie, jossa liikenne kulkee vain yhteen suuntaan kerrallaan. Liian innostuneelle tai väsyneelle koiralle on turha puhua, koska tällöin tie on pelkän kinttupolun levyinen. Otolliset hetket kuuntelulle onkin opittava tunnistamaan. Harjoittelun myötä yhteydestä saadaan todellinen moottoritie.

Kuinka omistajaa kuunnellaan?

Usein omistaja puhuu, mutta koira ei kuuntele, koska koiraa ei ole harjaannutettu kuuntelemaan. On täysin ymmärrettävää, ettei koira noteeraa kaikkia sanomiamme sanoja - suuri osa ei ole edes suunnattu hänelle. Mistä koira voisi tietää, että juuri nyt pitää olla tarkkana?

Kuuntelemisen taitoa harjoitellaan vähitellen. Sanotaan, että muodostetaan kontakti koira ja omistajan välille. Kontaktin opettelu voidaan aloittaa jo pienen pennun kanssa, mutta myös vanhempi koira oppii. Kuuntelemisesta täytyy vain tehdä mieluisaa palkan avulla. Monelle riittä namit ja leikki.

Opettelu aloitetaan liki leikkien, kotona tutussa ympäristössä ja ilman kannustusjoukkoja tai muita häiriötekijöitä. Jos koira näkee vain sinut eikä sillä ole leikkivälineitä ympärillä, on sen helpompi keskittyä sinun kanssa touhuilu. Näiden harjoitusten aikana sinä et puhu koiralle tai kiljahtele vaikka hampaat saattavat nakertaa kättä. Koira tekee työn ja sinä palkkaat oikeasta suorituksesta.

Ensimmäisenä tavoitteena on, että koira edes hetken miettii, mitä sen täytyy tehdä palkintonsa saamiseksi. Laitetaan nami käteen ja viedään käsi nyrkissä koiran eteen. Koira voi yrittää nuuskien, tassuilla raapien tai purren saada namin itselleen. Palkka annetaan silloin, kun koira lakkaa hetkeksi väkisin yrittämästä. Palkitsemisessa tulee olla nopea! Tämä ei ole harjoitus, jossa koira kärsivällisesti odottaa, vaan palkataan hetki, jolloin koira rauhoittuu. Harjoitusta toistetaan vain muutamia kertoja. Onnistuneen suorituksen jälkeen koira päästetään takaisin omiin leikkeihinsä, ja myöhemmin jatketaan uudelleen. (novasta saa ainakin tempulla kuvan, jossa läppäsee tassulla nyrkkiä)

Koira oppii yrityksen ja erehdyksen kautta, että palkan saa sitä vaatimatta. Nyt korotetaan vaatimuksia. Koira saa palkkion vasta, kun se vilkaisee sinua. Sinun tehtävä on edelleen vain odottaa passiivisena. Koira voi varsin intensiivisesti tuijottaa kättä, jonka sisällä makupala on, sillä näinhän se juuri opetettiin toimimaan. Aluksi riittääkin pienen pieni vilkaisu. Palkkion antamisessa on jälleen oltava nopea. Kun koira selvästi ymmärtää, että palkan saa sinua vilkaisemalla, voidaan vaatia nimenomaan silmiin vilkaisua. Vähitellen myös pidennetään katsomisaikaa aluksi yhteen sekunttiin ja myöhemmin pidemmäksikin. Tavoitteena on, että koira katsoo sinua saadakseen palkinnon. Vie kätesi sivulle varmistaaksesi, että koira tuijottaa sinua eikä kädessäsi olevaa namia.

Kontaktin perusteet on jo saavutettu. Katsellaan koira kertoo, että "tässä minä olen, kerro mitä haluat minun tekevän". Sinä palkitset koiran käyttäytymisen.

Nostetaan rimaa

Kontaktiin voidaan liittää sana, jolloin koira oppii pyynnöstä käntämään katseensa sinuun. Käskysana lausutaan juuri silloin, kun koira on tarjoamassa katsetta. Riittävillä toistoilla sanasta muodostuu käsky, jota toistetaan koiralle yhä aikaisemmassa vaiheessa; lopulta jo ennen kuin nyrkki on viety koiran eteen. Lopulta myös nyrkin voi jättää pois, , ja palkan voi tarjota suoraan taskusta, kun koira tarjoaa katsetta sanan voimalla.

Aikaa katsekontaktin pitämisessä lisätään hyvin maltillisesti. Vilkaisusta siirrytään yhden sekunnin vaatimukseen, siitä kahteen ja sitten kolmeen. Kolmen sekunnin jälkeen voidaan vaatia viittä sekunttia, ja kun tämä onnistuu, palataan kahteen sekunttiin. Välillä siis palataan lyhyempään ja helpompaan harjoitukseen. Epäonnistumisiakin tulee varmasti, ja näiden jälkeen madalletaan vaatimuksia, jotta koiralle saadaan mahdollisimman paljon onnistumisia.

Kun kontakti on hallussa kotioloissa, lisätään häiriötä, mutta samalla madalletaan vaatimuksia. Kotona opetellesa voidaan paikalle pyytää muita perheenjäseniä. Kontaktiharjoituksia voidaan myös alkaa tehdä omalla pihalla ja lenkkipolulla. Paikkaa vaihdettaessa on ehdottomasti lyhennettävä kontaktiaikaa ensin vilaukseen, ja myöhemmin aikaa kasvatetaan.

Katseen pitämisestä voi tehdä myös leikin. Aikaisemminhan nyrkissä pidettyä kättä pidettin paikoillaan. Kun koira tietää, että sen pitää katsoa sinua, voidaan kättä alkaa heilutella. Koira palkitaan, kun se siirtää katseensa heiluvasta kädestä takaisin sinuun. Vähitellen vaaditaan, että katseen tulee säilyä yhä pidempän käden heiluessa kuonon alla, päällä tai sivulla. Voit kääntyä paikoillaan ympäri, ottaa askeleen sivulle tai tehdä kyykkyhyppyjä. Tavoitteena on, että koira pitää huomion sinussa. Kokeile rapistella namipussia, ja palkkaa koiran kiinnitettyä huomionsa sinuun.

Jo pienestä pitäen

Uusissa ja epävarmoissa tilanteissa koira tarjoaa mieluiten temppua, jonka se on ensimmäiseksi oppinut. Siksi kontaktin opettelu kannattaa aloittaa varhain. Kun koira vapaa-ehtoisesti asettautuu kuuntelemaan, sitä voi opastaa.

Kontaktia opetetaan myös monissa muissa tilanteissa kuin näissä harjoituksissa. Joka kerta, kun rapsutat koiraa sen tultua viereesi; kehut koiraa sen kulkiessa oma-aloitteisesti rinnallasi ja ylipäätään palkkaat koiraa sen tullessa luoksesi, vahvistaa välillänne vallitsevaa kontaktia. Tarkoitushan on, että sinä olet koiran mielestä niin hyvä ja kannattava "palkinto", että sinua kannattaa kuunnella. Kontaktiharjotusten avulla opetettu käsky ottaa kontaktia on vain keino avata keskustelu silloin, kun sitä haluat.

Kun kuunteluyhteys on saatu auki, huomataan, että se tehoaa myös tilanteissa, joissa koira muutoin sulkisi yhteydet: koulutuskentällä, vieraissa paikoissa ja leikin tiimellyksessä. Kuuntelemaan oppinut koira pitää aina kanavan auki omistajansa toiveille.

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 29.01.2010 19:20