Tekstiä saa lainata esim. koiralehtien sisällöksi. Jutun käytöstä on ilmoitettava kirjoittajalle käyttötarkoitus ilmoittaen. Osoite on sivun alalaidassa.

Julkaistu lehdissä:
Muuramen seudun kennelkerhon lehti 1/11


Kirjoitettu 23.2.2011
Tekstit ja kuvat Minna Hillebrand

Narulelu

Kaikkia koiran leluja ei tarvitse (eikä kannata) ostaa kaupasta. Tässä yksi helppo esimerkki. Narulelun materiaaliksi kelpaa moni kierrätysaines: esimerkiksi kankaidenjämät, matonkuteet. Fleece on ihanan pehmeä materiaali, ja siitä tuleekin suloisen pörröinen patukka. Tässä esimerkissä on käytetty kahden trikookankaan jämiä; 4 kpl hulpiosta hulpioon leikattuja 5 cm kaitaletta.


1. Aloituksen voi tehdä parilla tavalla. Matonkuteesta saa todella pitkän suikaleen, joten materiaaliksi riittä esimerkiksi kaksi kolmen metrin kudetta. Taita kuteet kahtia, ja solmi ne keskenään "merimiessolmulla".


2. Neljää erillistä suikaletta käytettäessä patukalle ei saa yhtä siistiä päättelyä. Tässä on tyydytty ihan tavalliseen solmuun.


3. Kankaat levitetään neljään ilmansuuntaan. Ristikkosolmu tehdään kaikilla neljällä kankaalla yhtäaikaa: ensimmäinen naru viedään lenkiksi toisen yli.


4. Toinen viedään kolmannen yli. kolmas viedään neljännen yli. Neljännen "loppupää" pujotetaan ensiksi syntyneen lenkin läpi.

5. Solmu kiristetään tasaisesti kaikista kankaanpäistä vetämällä, jotta saadaan siisti ristikko.
Ensimmäisen solmun tekeminen on aina hankalinta, joten älä lannistu :)


6. Solmun jälkeen kankaat ovatkin valmiiksi perusasennossa. Aloitetaan lenkkien teko uudelleen. Samaa solmua toistetaan kerta toisensa jälkeen niin kauan, kunnes patukka on halutun pituinen, tai kunnes kankaat loppuvat. Työ päätellään esimerkiksi suurella solmulla.Vinkkejä:
Solmun kireys vaikuttaa siihen, kuinka "tiivis" patukasta muodostuu. Löysä solmu tuottaa muhkean patukan, mutta toisaalta löysä sidos venyy käytössä. Sopiva kiristys löytyy tekemisen, ja patukalla leikkimisen myötä.

Solmuja tehdessä värit "siirtyvät" hieman. Tämä saa aikaan patukan ulkopinnalle spiraalimaisen efektin. Mitä paksumpaa kudetta tai kangasta työssä käyttää, sitä paksumpi patukasta muodostuu. Työn voi tehdä myös "kaksinkertaisilla" kankailla, tai kuudella yhtäaikaa solmittavalla narulla.


Valmis narulelu, jonka "ylijäämäkangas" jätettiin patukan päähän käsilenkiksi.

Hyviä leikkihetkiä!

minna.hillebrand /at/ gmail.com | muokattu 21.03.2011 17:48